fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Ponavljač zadužen za “vladavinu prava”

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Jedini narodni poslanik iz Vranja je tokom poslednjeg, punog četvorogodišnjeg mandata bio aktivan na plenarnim sednicama Narodne skupštine samo u periodu od aprila do novembra 2018. godine. U tom periodu imao je 31 obraćanje, što je i ukupan broj njegovih obraćanja za ceo mandat.

Slaviša Bulatović, koji zbog načina izbora narodnih poslanika predstavlja sve građane Republike Srbije, praktično je jedini narodni predstavnik sa teritorije grada Vranja. Kao istaknuti član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) sa juga Srbije, mesto u Narodnoj skupštini dobija nakon održavanja vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Prema podacima portala Otvoreni Parlament i Moj Poslanik koji prate aktivnosti Narodnih poslanika, Bulatović je, kada su obraćanja na plenarnim senicama Narodne skupštine u pitanju, bio aktivan svega sedam meseci, tačnije imao je 31 obraćanje u periodu od 2. aprila do 7. novembra 2018. godine. Bulatović je svoje prvo obraćanje parlamentu održao tek 668 dana od ulaska u Narodnu skupštinu i gledajući arhivu obraćanja, bio poprilično aktivan u narednom periodu. 

Međutim, tokom cele 2019. i prvih meseci 2020. godine, ponovo se ne beleže ikakve aktivnosti narodnog poslanika Bulatovića. 

Kada je konačno nakon skoro dve godine progovorio u ime građana Srbije, a samim tim i građanja Vranja i Vranjske Banje, postao je jedan od najaktivnijih poslanika. U tih sedam meseci svoje vreme za obraćanje iskoristio je 30 puta za obrazlaganje amandmana na zakone, i samo jednom po nekom drugom osnovu.

Sedam veličanstvenih (meseci)

U prva tri meseca i 22 obraćanja, narodni poslanik Bulatović vreme koristi na obrazlaganje amandmana na više predloga zakona, kao i izmena i dopuna zakona, o kojima se u tom periodu raspravljalo. Tako da se njegova aktivnost svela na dvadeset i dva ponavljanja da se podnosi amandman kojim se određeni član dopunjuje rečenicom:

“afirmiše sveukupni razvoj Republike Srbije, s posebnim osvrtom na vladavinu prava”.

Kako nam je objasnio politikolog i doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Boban Stojanović, u jednom periodu je u Narodnoj skupštini vladajuća većina počela sa tom praksom podnošenja besmislenih amandmana kako bi potrošili vreme poslanicima opozicije, i izgleda da je Bulatović bio idealan za to. Po njegovim rečima, Bulatović nije prepoznatljiv, do tada se nije obraćao pa je došao red da i u plenumu nešto uradi za svoju stranku a zadatak mu, kako kaže, nije bio težak:

To je na najgori mogući način derogiranje uloge narodnih poslanika, obesmišljavanje njihove funkcije i odličan pokazatelj koliko nam je izborni sistem loš i činjenica da je on samo partijski predstavnik, a ne i predstavnik građana. Očigledno je da je njegov zadatak bio da da troši vreme i podnosi besmislene amandmane. – dodaje Stojanović.  

Slična je situacija sa narednim obraćanjima. Slaviša Bulatović je četiri puta obrazlagao amandman koji predlaže dodavanje rečenice iste sadržine, da se primenom zakona o kome se raspravlja “podstiče sveukupni razvoj Republike Srbije, s posebnim osvrtom na porast investicija u privredi”. 

Ova obraćanja prilikom obrazlaganja pomenutih amandmana podrazumevala su pominjanje Vranja i Vranjske Banje nekoliko puta i to u smislu predstavljanja postignutih rezultata, uz redovnu zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, a često ministru Aleksandru Vulinu zbog redovnih plata radnika u Jumku i Simpu. Naš sagovornik, politikolog Stojanović, komentariše da je narodni poslanik Bulatović shvatio da i nije tako loše govoriti u Narodnoj skupštini pa je osim prilike da se putem skupštinske govornice dodatno promoviše partiju i izvršnu vlast rešio da pokaže kako ipak nije zaboravio odakle je:

Teško da na taj način štiti građane Vranja, ali je rešio makar da pokaže da nije zaboravio na njih. – dodaje.

Bulatovićev “rat” sa migrantima

Prema stenografskim beleškama Narodne skupštine, kontradiktorno obraćanje poslanika Bulatovića zabeleženo je u dva skupštinska obraćanja 5. i 7. novembra 2018. godine prilikom podnošenja amandmana na Predlog zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Sada već karakteristično za njegova obraćanja, obrazlaganje amandmana kojm se dodaje stav u kome se navodi da se primenom zakona “podstiče sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom na sanaciju posledica migrantske krize” bilo je praćeno obraćanjem u kome je, kako stoji u belešci, višegodišnju migrantsku nazvao “rat sa migrantima”.

U rat sa migrantima, osim službenika Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, uključeno je i desetak nevladinih organizacija, kao i nekoliko radnika Ministarstva za rad.

(Slaviša Bulatović, stenografska beleška Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, 5. novembar 2018. godine).

Zbog kontradiktornosti ove izjave sa njegovim izlaganjem koje se opet svodi na pohvale, proverili smo beleške i originalni snimak sa zasedanja Narodne skupštine. Ipak je bila u pitanju greška u stenografskim beleškama, jer narodni poslanik Bulatović na video snimku sednice izgovara: “u rad sa migrantima”.

Izborni sistem u Srbiji je takav da za parlamentarne izbore stranke sastavljaju liste sa kandidatima za narodne poslanike te građani u stvari ne glasaju konkretno za predstavnike iz njihovih gradova i opština, već za stranku koja dobija određeni broj mesta u Narodnoj skupštini. Tako Vranje i Vranjska Banja zvanično nemaju niti mogu imati „svog“ predstavnika jer narodni poslanik, odakle god da je, zadužen je da predstavlja sve građane Srbije.

Kada je aktuelna izborna lista Aleksandar Vućić – Za našu decu u pitanju, Bulatović nije kao na prethodnoj prvi iz Vranja i Vranjske Banje, već je to tridesetogodišnji student ekonomije Milan Ilić. Ilić na aktuelnoj listi zauzima visoko 18. mesto i najverovatnije je sledeći narodni poslanik iz Vranja, dok je Bulatović na listi daleko iza njega, tačnije na 91. mestu. Poređenja radi, na poslednjim vanrednim parlamentarnim izborima SNS je obezbedila 131 mandat, što je tada bilo 27 mesta manje nego na prethodnim kada im je pripalo 158 mesta.

Biografija

Slaviša Bulatović rođen je 1975. godine u Vranju. Nakon završene vranjske gimnazije, 1999. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Podgorici. Dugo je bio apolitičan, u mladosti se bavio fudbalom u banjskim klubovima Mineralac, Železničar i kratko u vranjskom Dinamu. Ipak početkom 2000-ih postaje član stranke G 17 plus, kasnije i Ujedinjenih regiona Srbije i funkcioner ove stranke u Vranjskoj Banji. U periodu kada je lider URS-a Mlađan Dinkić kao ministar finansija, a kasnije ministar ekonomije i regionalnog razvoja imao uticaja na funkcionisanje Simpa, Bulatović koji je u ovoj kompaniji u međuvremenu dobio posao kao pravni referent, postaje šef Sektora za ljudske resurse. Mediji počinju da se interesuju za Bulatovića naročito nakon zapošljenja njegove supruge u administraciji Zdravstvenog centra, ustanove na čijem čelu je tada bio Uroš Trajković, lider vranjskog odbora URS-a. Jedan je od prvih “preletača” u Srpsku naprednu stranku nakon slabljenja URS-a, tačnije 2013. godine. Bio je poverenik SNS-a za Vranje, od decembra 2014. godine načelnik Pčinjskog okruga a za predsednika Gradskog odbora SNS-a u Vranju izabran je jula 2015. godine. Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje Narodni poslanik.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci