fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Za tri meseca 16 napada na novinare, jedan u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Od aprila 2018. do danas u Vranju je zvanično registrovano pet napada na novinare od kojih je samo jedan sudski procesuiran i počinilac je kažnjen zbog verbalnih pretnji. Poslednji registrovan je pritisak na medije i pravosuđe od strane omladine SNS-a u Vranju, najavljivanjem formiranja specijalnog pravnog tima koji će se baviti medijima.

Registrovani podaci o napadima na novinare koji uključuju fizičke napade, verbalne pretnje, napade na imovinu i pritiske nalaze se u bazi koju već nekoliko godina uređuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Samo u toku prošle godine, u Srbiji su novinari napadnuti 119 puta, a za prva tri meseca ove godine već je registrovano 16 napada. Većina registrovanih slučajeva odnosi se na političke pritiske i verbalne pretnje.

Omladina SNS-a u lovu na medije

Na konferenciji za medije Gradskog odbora SNS-a u Vranju održanoj 6. februara ove godine, predstavnik omladine ove stranke Milan Ilić najavio je formiranje specijalnog pravnog tima koji će se baviti krivičnim prijavama protiv medija i novinara, pozivajući se na Krivični zakonik po kom se predviđaju kazne zatvora do tri godine. Ilić je tada rekao da su protiv nekih urednika i novinara već u pripremi tužbe te je pozvao tužilaštvo da samo radi po zakonu.

Udruženja novinara i brojne organizacije su nakon ovoga postupak omladine GO SNS Vranje nazvala grubim pritiskom, kako na medije tako i na sudske istitucije. Uredništvo Info Vranjskih koje na kritički način izveštava o aktivnostima SNS-a u Vranju ovo je okarakterisalo kao “formiranje tima za uništenje tog portala”.

Pomenuti Ilić je jedan od kandidata za narodne poslanike na trenutno odloženim parlamentarnim izborima. Na listi je, kao student Ekonomskog fakulteta, visoko pozicioniran, tačnije na 18. je mestu, te je najverovatnije jedan on sledećih predstavnika svih građana Srbije u Narodnoj skupštini pa samim tim i Vranjanaca. Tu je navodno dospeo kao istaknuti polaznik treninga, seminara i radionica unutar stranke, odnosno Akademije mladih lidera SNS-a.

Novčana kazna od 40.000 dinara za pretnje smrću novinarki

Početkom novembra prošle godine je Jelena Stojković, dopisnica Večernjih novosti iz Vranja nakon pisanja o dešavanjima među vranjskim osnovcima dobijala pretnje smrću od žene koja se predstavljala kao majka jednog od deteta.

„Zvala me je više od dvadeset puta, kada sam se javila pretila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dete u vrtić, da ne znam sa kim imam posla a usledile su i jezive psovke“, rekla je tada Stojkovićeva NUNS-u.

Vranjska policija i tužilaštvo su novinarki obezbedili pojačan nadzor, a osumnjičena je privedena. Nakon saslušanja, tužilac je utvrdio da je iskazala “stvarno kajanje” i na osnovu toga je doneta takozvana javnotužilačka odluka kojom se odlaže krivično gonjenje i osumnjičena obavezuje da uplati iznos od 40.000 dinara u humanitarne svrhe u roku od 6 meseci.

Ovaj slučaj je jedini procesuiran od ukupno pet iz Vranja koji su registrovani od aprila 2018. do danas. 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci