fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Čeka se odluka jednog čoveka – Građani glasali pre 100 dana, zemlja još uvek bez Vlade

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Prošao je 101 dan od održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji. Prema pisanju N1, za to vreme su održavani izbori u regionu i formirane nove vlade, dok Srbiju još uvek vodi vlada u takozvanom tehničkom mandatu. Još uvek se nagađa ko će biti na čelu ministarstava, a u međuvremenu „svi ponavljaju da se čeka odluka jednog čoveka“.

Zemlje u okruženju su takođe imale izbore – u danu kada je Srbija dobila zvanične rezultate od Republičke izborne komisije, održani su izbori u Hrvatskoj, koja je vladu dobila već nakon 17 dana. Severna Makedonija je dobila vladu još brže, dve nedelje nakon izbora. Crna Gora je pre mesec dana birala poslanike, a nakon deset dana je potpisan koalicioni sporazum o principima za formiranje nove vlade i izabran je predsednik Skupštine.

Kako ističe autorka pomenutog teksta, sto dana od izbora i više od 50 dana od konstituisanja Skupštine, Srbija je bez nove vlade. Da će biti formirana do kraja septembra najavljivao je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Očekujem da intenziviramo i taj formalni rad i verujem da ćemo pre kraja ovog meseca izabrati vladu“ – rekao je Vučić 12. septembra, prenosi N1.

Kraj je meseca i prema najavama predsednika su ključni naredni dani – „dobićete u narednih nekoliko dana mandatara…da li će biti tri…ali svakako manje od sedam..“.

Kalkulacije medija

Kako se navodi, mediji kalkulišu o datumima formiranja i kadrovskim rešenjima, odnosno nagađaju ko će biti novi ministri. Agencije prenose da bi sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se izabere novo rukovodstvo mogla da bude održana između 7. i 8. oktobra.

„Ja ne znam ko će biti mandatar i ne bi bilo primereno da ja sad govorim o tome kakve bi bile moje ideje. Mislim da je to potpuno irelevantno dok se ne zna ime mandatara“ – rekla je premijerka Ana Brnabić.

List Večernje novosti najavljuje kadrovske promene u sektoru bezbednosti. Tako bi se prema pisanju tog lista na tri funkcije, ministra odbrane, ministra policije i direktora BIA rotirali ljudi koji i sada vode te resore. Odlazeći ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je potvrdio da je „na Vučiću da osmisli kakvu Vladu želi“ te da će se njih dvojica sresti tokom ove nedelje.

„Dok jedan čovek odlučuje o kadrovskim rešenjima“, stižu nepovoljni izveštaji o stanju demokratije u Srbiji – analiza V-Dem instituta iz Geteborga Srbiju opisuje kao „izbornu autokratiju“ jer je na 139. mestu, od 179 zemalja. Odnosno, ima najgori rezultat na Zapadnom Balkanu. U analizi stoji da su razlozi za to stanje medija, „sužen prostor za rad civilnog društva i akademskih ustanova“, te „zabrinutosti zbog kvaliteta izbornog sistema“.

Vranje dva meseca čekalo na novu vlast

Parlamentarni i lokalni izbori za odbornike u gradskoj vlasti održani su istog dana, 21. juna. Konstitutivna sednica Skupštine na kojoj je odbornicima potvrđen mandat održana je 17. avgusta, te je Vranje dobilo funkcionalnu Skupštinu nakon 58 dana od izbora.

Pročitajte više:

Demokratija u Srbiji – Upitan izborni proces, COVID-19 manipulacije i pritisci

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci