fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Kon: Tri puta više preminulih od pismeno prijavljenih

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Član republičkog Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon je gostujući u Pregledu dana Newsmax Adria ukazao da je obradio podatke do juna, i da je u tom razdoblju bilo „tri puta više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno“. Kako je izjavio, smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju, ukoliko ne prođe određeni period.

„Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je deo obrasca u skladu sa zakonom“ – objasnio je Kon.

Dodao je da mi „po prvi put koristimo jedan informatički sistem“ koji u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan, ali nije mogao da tvrdi zašto. Prema njegovim rečima, sistem nije bio precizan „negde od sredine juna“.

„Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor“ – podsetio je Kon i naglasio da ispitivanje proteklih slučajeva nije bila interna kontrola, već njegov „lični rad“.

Kako je naveo, od marta do juna ove godine bilo je 210 smrtnih ishoda koji su za osnovni i neposredni uzrok imali kovid, a zvanično je prijavljeno 118.

„Našao sam 29 smrtnih ishoda u istom periodu od virusne pneumonije. Našao sam i višak smrtnosti – 102 viška od neoznačene pneumonije. Od ta 102 slučaja viška ne možemo sve računati da je bio kovid, ali značajan deo jeste“ – smatra Kon.

Prema njegovim rečima, „u višku smrtnosti za ceo period postoji 345 ljudi, i to se dešava u svakoj epidemiji”. On je naglasio da je izvor podataka iz informacionog sistema „jedna stvar a iz pisanog je druga“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci