fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Da budemo dosledni u ljudskoj slabosti pa da otvorimo i Irinejev kovčeg

Odabrani članci

Marko Braković
Marko Braković
Beogradski psihoterapeut, pisac, kolumnista, predavač i TV lice

Iako je moždano čeoni režanj jedinstveni neuronski izum višemilenijumske evolucije, i iako je odgovoran za pojavu nauke, umetnosti, seksa kao zabave i uživanja, samokritike, introspekcije i još mnogih blagodeti, mišljenja sam da je on čoveku doneo više patnje i muke, negoli blaženstva.

Jedinstvena ljudska situacija, koja se bazira na veoma ranom saznanju da postoji smrt, da smo konačni, da ćemo se razboleti i umreti na uglavnom ružan način, napravila je od čoveka mahom samoživo, sebično, koruptivno, samoobmanjujuće i zlo biće. Ovo su sve posledice neokortičkog čeonog režnja koji nam omogućava ekskluzivu u prirodi a to je da mislimo o sebi sa strane. Da kontempliramo o idejama i da znamo da postojimo. To nijedno drugo biće ne zna.

Ono je pošteđeno ovog užasnog saznanja i funkcioniše po principu instikata koji nas štede dilema, patnje, depresije, bahatosti i besmislene potrage za srećom. Zašto uopšte imamo neokorteks?

Moje je mišljenje je da je on nastao kao odgovor na ogromnu bespomoćnost ljudske bebe! Ona je jako dugo nesposobna za separaciju od majke a to se u mnogim ljudskim sudbinama nikada i ne desi i mnogi ljudi nikada i ne odrastu. Fizički smo slabi i bolešljivi i imamo mnogo predatora. Šansa da preživimo medveda, vuka, lava, pantera pa čak i orla ili sokola, je veoma mala. Priroda je rešila da nas osposobi za inovativnost i omogući nam da osmislimo pušku, zaklon, bunker, dvogled ili nož, ne bi li smo preživeli.

Tu je evolucija pogrešila i nakon nekoliko hiljada godina, imamo ovo što danas imamo. Glupo, nesposobno, religijsko biće, koje će zarad utehe što je smrtno da opet drži otvoren kovčeg i da samo sebe laže da Bog postoji. Iako svako duboko u sebi zna da je samo hrana za crve i đubre za zemljište a zbog fotosinteze i kiseonika, koji je zapravo zaista važan, ipak smo većinski nesposobni da drugačije osmislimo vlastitu smrtnost i onda imamo ovakve nelogične postupke.

Hajmo sada da budemo dosledni u ljudskoj slabosti da osmislimo to što smo svesni smrtnosti i nesposobni za ličnu odgovornost i zato imamo besmislenu religioznost, pa da otvorimo i Irinejev kovčeg.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci