fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Resor ministra Tončeva – Težak zadatak za jednog od najvećeg kritičara režima SNS-a

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / SURDULICA – Član predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) i lider surduličkih socijalista Novica Tončev zvanično je 28. oktobra postao novi ministar bez portfelja u Vladi Srbije, a od 18. novembra poznat je i njegov resor: unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština. U Srbiji takvih ima čak 63 odsto, a u Pčinjskom okrugu je 6 opština sa još „nižom“ pozicijom – vode se kao „devastirana“ područja.

Kako se navodi u saopštenju, prvi koraci ministra Tončeva biće analiza trenutne situacije i identifikacija problema i potreba pojedinačnih opština, a osnovni zadatak je pružanje podrške u njihovom sagledavanju i rešavanju. Tončev je izjavio da je ključna namera Vlade na čelu sa Anom Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića „rad na osposobljavanju nerazvijenih i devastiranih opština za njihovo kvalitetno i efikasno funkcionisanje“.

Poražavajuće brojke o razvijenosti

Uredbom Vlade RS iz 2014. godine utvrđena je jedinstvena lista razvijenosti regiona, koji su prema stepenu razvijenosti podeljeni na „razvijene“ i „nedovoljno razvijene regione“, kao lista gradova i opština, koji su razvrstani u prvu, drugu, treću i četvrtu grupu, ali i poslednju – „devastirana područja“, na osnovu statističkih podataka.

Tako u skladu sa ovom uredbom, nedovoljno razvijene opštine spadaju u treću i četvrtu grupu. Treću grupu čini 47 nedovoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 60 do 80 odsto republičkog proseka, dok prema stepenu razvijenosti jedinica lokalnih samouprava četvrtu grupu čini 44 izrazito nedovoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.

Poražavajuća činjenica je da od 145 gradova i opština koliko ima u Srbiji, bez opština Kosova, u Srbiji je ukupno 91 nedovoljno razvijena jedinica lokalne samouprave. Dakle, u Srbiji blizu 63 odsto gradova i opština spada u nedovoljno razvijene jedinice lokalne samouprave.

Devastiran Pčinjski okrug

Uredba prepoznaje i tzv. devastirana područja, koja čine 19 jedinica lokalne samouprave iz četvrte grupe čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka. U tu grupu spadaju sve opštine Pčinjskog okruga: Surdulica, Vladičin Han, Bujanovac, Preševo, Trgovište i Bosilegrad.

Ovakav model podele jedinica lokalne samouprave je postojao i ranije. I prethodne Vlade Srbije imale su ministra bez portfelja koji se bavio nedovoljno razvijenim opštinama. U Vladi iz mandata 2008- 2012. godine i mandata 2012 – 2014. godine to je bio Sulejman Ugljanin, iz SDA Sandžaka. U njegovom resoru bila je i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koja se bavila razvojem ovih lokalnih samouprava. Kancelarija je ukinuta 2014. godine, a zaposleni su prešli druga ministarstva.

Zanemarivanje različitosti

Novi ministar koji će se baviti ovim gradovima i opštinama je na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Facebook saopštio da je na sednici Skupštine opštine Surdulica održanoj 18. novembra i zvanično podneo ostavku na mesto odbornika, kao i da je biti deo tima Vlade RS „veliki ponos i odgovornost“, te da je srećan što će kroz angažovanje na razvoju nedovoljno razvijenih opština još više doprineti „unapređenju Surdulice“.

„Za efikasno funkcionisanje opštine Surdulica važan je zajednički rad SPS i SNS odbornika, zanemarivanje različitosti, a isticanje jedinstva u borbi za bolji i kvaltetniji život svih građana i Surdulice i čitave Srbije“ – rekao je Tončev.

Međutim, „varnice“ između SPS-a i SNS-a, naročito na lokalu, niti jedna strana nije krila. Pre tri godine Tončev je izjavio da SPS gubi identitet kao stranka i upozorio da kod „velikog broja socijalista postoji opravdan strah da se SPS polako utapa u Srpsku naprednu stranku“, kao i da je SPS-u nametnut „vrednosni kriterijum“, da si „dobar onoliko koliko hvališ Aleksandra Vučića“.

Nepunih mesec dana od održavanja ovogodišnjih lokalnih i parlamentarnih izbora 21. juna, u medijima se pojavila vest o navodnoj blokadi autoputa Beograd – Skoplje u organizaciji Novice Tončeva, zbog smenjivanja direktora državnih institucija iz redova SPS-a u Surdulici.

Redakciji portala Slobodna reč tada je rekao da on i njegova stranka u predsedniku Aleksandru Vučiću vide partnere sa kojima će nastaviti da rade u interesu Srbije, ali da su problem „lokalni naprednjaci predvođeni Draganom Stevanovićem Bosketom“ koji su „pretili građanima i zastrašivali ih“.

Tončev o navodnoj blokadi auto puta: Vučić je naš partner, problem je Dragan Stevanović

Kao epilog sukoba na relaciji SPS – SNS, dva najveća kritičara režima Aleksandra Vučića iz redova Socijalističke partije Srbije – Tončev i Branko Ružić, postaju ministri u novoformiranoj Vladi, čija je mandatarka bila prethodna i aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić.

Pročitajte više:

[Nova.rs] Novica Tončev – Od sukoba sa SNS do ministra

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci