fbpx
19.4 C
Vranje
nedelja, 14.04.2024

„Delije“ u pozorištu: Sa balkona „Nema predaje“, iz lože fotografije učesnika sukoba u Banjskoj

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Navijači Crvene Zvezde sinoć su u sali Pozorišta „Bora Stanković“ nakon monodrame „Milunka Savić“ u izvođenju glumice Vesne Stanković, uz intoniranje pesme „Oj, Kosovo, Kosovo“ sa balkona i iz lože razvili transparent „Nema predaje“ i fotografije trojice ubijenih u nedavnim sukobima u mestu Banjska kod Zvečana.

U pitanju su fotografije Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića i Stefana Nedeljlkovića, koji su ubijeni 24. septembra tokom višečasovnog oružanog sukoba grupe Srba i pripadnika Kosovske policije, u kojem je od posledica eksplozije stradao i narednik Afrim Bunjaku iz policijske stanice u Zvečanu.

Fotografije ubijenih učesnika sukoba ispred Hrama Svetog Save u Beogradu; Foto: Slobodna reč
Ubijeni narednik Afrim Bunjaku; Foto: Sajt Kosovske policije

Na snimcima i fotografijama sa društvenih mreža od sinoć, na balkonu se vidi veliki crveno-beli transparent na kojem je mapa Kosova i natpis „Nema predaje“, dok su iz lože spušteni državna zastava, još jedan transparent sa mapom Kosova i pomenute velike fotografije trojice učesnika sukoba u Banjskoj.

Za sada je javnosti poznato da su stradali Milenković, Mijailović i Nedeljković bili deo pomenute grupe koju je organizovao doskorašnji prvi čovek Srpske liste, biznismen sa Kosova Milan Radoičić, a čiji je advokat pre nekoliko dana saopštio da on „preuzima odgovornost za dešavanja u Banjskoj“.

Radoičić je 3. oktobra uhapšen u Srbiji, a Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je juče da je saslušan, kao i da je negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret:

„Kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao je opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji Kosova i Metohije“ – navedeno je u saopštenju VJT koje su preneli nacionalni mediji.

Dodaje se da je, nakon saslušanja, sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predloženo da se „zbog opasnosti od bekstva“ Radoičiću odredi pritvor.

VJT navodi da je on saslušan zbog sumnje da je „za sada, sa više nepoznatih lica, izvršio krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti“, kao i da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Izvođenje monodrame „Milunka Savić“ organizovala Fondacija „Delije“

Pomenuti performans desio se u utorak, 3. oktobra, u sali javne ustanove kulture Pozorište „Bora Stanković“, nakon predstave, tačnije monodrame „Milunka Savić“ u izvođenju glumice Vesne Stanković, koju je organizovala dobrotvorna Fondacija „Delije“.

Ulaznice su bile dostupne na biletarnici Pozorišta, uz dobrovoljni prilog „Za naše Kosovo i Metohiju“.

U pitanju je monodrama o srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata, koju je napisala i izvodi glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković, u režiji Petra Stanojlovića, a premijerno je izvedena u Domu omladine 18. septembra 2014. godine.

Najavljivana je kao „lična ispovest žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene borca, patriotkinje, dobitnici ordena za hrabrost, Karađorđeve zvezde sa mačevima, medalje Miloš Obilić, jedine žene u svetu odlikovane francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci