fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Direktor RZS: Smirivanje inflacije u Srbiji se može očekivati u julu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – U Srbiji se u julu može očekivati početak smirivanja inflacije, dok se u evropskim zemljama smirivanje očekuje krajem leta, ocenio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je u maju ove godine inflacija prekoračila 10,4 posto, a u junu verovatno otišla i dalje, ali da se u julu može očekivati da se vrati nazad i počne da se smiruje.

Kovačević je rekao da Evropska centralna banka nije podizala osnovnu kamatu, ali je zato preduzela druge restriktivne mere u monetarnoj sferi.

U SAD je inflacija dostigla četvorogodišnji maksimum od 8,6 odsto, naveo je Kovačević i ocenio da se očekuje slična situacija kao u Evropi, pošto je američko tržište manje zahvaćeno krizom u Ukrajini.

„Na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije. Ako i to prestane, zaista kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego – šok, recesioni šok koji će nastupiti“ – rekao je Miladin Kovačević, navodi Kovačević.

Istakao je da industrija ne može lako preživeti bez gasa i nafte, ali i da je vraćanje na termoelektrane i fabrike čelika prisutno širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci