fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Dr Stanković o Vranju: Smrtni ishodi, srednje teške kliničke slike i preopterećen sistem

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković juče je u izjavi za Insajder potvrdio da je situacija nepovoljna i da „poprima karakter zabrinutosti“. Prema njegovim rečima, od 19. juna je na teritoriji Grada Vranja registrovano 170 novih obolelih od virusa COVID-19, a dominiraju upale pluća sa srednje teškom kliničkom slikom. Desetine pacijenata je prebačeno u Surdulicu, a „teži“ slučajevi se šalju u Niš.

Ističe i da su kapaciteti dve kovid bolnice popunjeni i da je u njima smešteno 103 pacijenta. Podsetio je da je otvorena treća „kovid“ bolnica u delu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici, gde je trenutno smešteno 25 pacijenata, i da se trenutno radi na opremanju još oko 30 postelja.

„Zbog registrovanja smrtnih ishoda u poslednje dve nedelje i srednje teških kliničkih slika sa upalom pluća, kao i opterećenja zdravstvene službe u kovid ambulantama neophodno je da sve osobe koje su imale kontakt sa sumnjivim na oboljevanje od kovida budu u kućnoj izolaciji dok ih ne pozovu na testiranje. To podrazumeva da ne idu na posao i da ne izlaze iz kuća“ – upozorio je Stanković.

Potvrdio je i navode od juče da su laboratorije u Beogradu i Nišu u nedelju i ponedeljak odbile da prime uzorke iz Vranja, i da se zbog toga javio „mali vakum u slanju uzoraka i testiranju u Pčinjskom okrugu“. Prema njegovim rečima, nije bilo obrazloženja zbog čega laboratorije nisu htele da primaju uzorke nego su upućivali na laboratoriju Vatreno oko. Dodao je da je juče (1. jul) u laboratoriju Vatreno oko upućeno 98 briseva koji su uzeti 30. juna.

U ponedeljak je tek nakon sednice Vlade Gradski štab za vanredne situacije u Vranju doneo odluku da uvede vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada zbog nestabilne epidemiološke situacije i većeg broja novoobolelih od koronavirusa u prethodnom periodu. Juče je Vlada Srbije usvojila odluku o pooštravanju mera u lokalnim samoupravama gde je na snazi vanredna situacija.

Nove mere u gradovima sa vanrednom situacijom

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, kao i organizovanje svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7:00 do 20:00 časova. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite – fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica. Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički, frizerski i saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Kako prenosi FoNet, sve je veći broj pacijenata koji dolaze u pomenutu Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici, što je potvrdio i direktor ove ustanove Slaviša Kostić navodeći da je do sada primljeno 30 pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a da su obni sa ozbiljnijim problemima prebačeni u Niš:

„Pacijenti sa ozbiljnijim problemima upale pluća sa juga Srbije odavde su prebačeni na Infektivnu kliniku u Nišu“ – rekao je Kostić za portal Danas.

Kostić je potvrdio da je stigla lekarska ispomoć iz ZC u Surdulici, jer u njoj trenutno radi samo devet lekara specijalista za plućne bolesti. Maksimalni kapacitet Specijalne bolnice za plućne bolesti računajući i „vanrednu korona situaciju“ iznosi maksimalno 140 pacijenata.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci