fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

EU finansira zapošljavanje 100 medicinara za borbu protiv COVID-19 u Srbiji

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / BRISEL – Evropska unija će u borbi protiv virusa COVID-19 u Srbiji finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika, potvrđeno je iz Delegacije Evropske unije. Za stotinu lekara, medicinskih tehničara i administrativno osoblje koji će podržati institute za javno zdravlje, centre za primarnu zdravstvenu zaštitu, kovid ambulante i bolnice, kao i domaće laboratorije, iz EU fondova biće izdvojena sredstva za plate u trajanju od 6 meseci.

Kako se navodi u saopštenju, zahtev za ovu pomoć EU je uputilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a kvalifikovano osoblje će biti angažovano kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020. godine.

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je zapošljavanje 100 medicinskih radnika još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na COVID-19.

„EU je značajno pomagala Srbiji u krizi Covid 19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru“ – stoji u saopštenju.

Iz fondova EU je od početka marta Srbiji za borbu protiv virusa COVID-19 na raspolaganje stavljeno najpre 93 miliona evra u martu ove godine – 15 miliona evra hitne pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

100 dana pomoći EU

U proteklih 100 dana, od početka krize COVID-19, EU je  organizovala i finansirala letove 15 kargo aviona sa više od 721 tone opreme koja je bila neophodna za borbu protiv korona virusa. Opremu i uređaje iz Kine i Indije je kupila Vlada Srbije ili joj je bilo donirano, dok je EU pokrila transportne troškove od preko 7 miliona evra. Pored transportnih troškova EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala za Srbiju. U aprilu je donirano 800.000 zaštitnih maski za lice, 300 infracrvenih beskontaktnih toplomera, 100 stacionarnih koncentratora kiseonika za ustanove širom zelje i td. Takođe, iz EU je stiglo 100 kontejnera sa nameštajem za trijažu i hitnu zdravstvenu negu, kao i oprema koja se sastoji od kreveta za pregled, stola sa dve stolice, beskontaktnog termometra, manjih kontejnera za medicinski i infektivni otpad i kante za otpatke. Instituti Batut i Torlak u Beogradu su dobili uređaje za polimeraznu lančanu reakciju u realnom vremenu (PCR), kao i 25.000 reagenasa za 2019-nCoV testove. U skladu sa potrebama po proceni Vlade Srbije, 50 doniranih monitora za intenzivnu negu je raspoređeno zdravstvenim ustanovama širom zemlje, kao i 25 uređaja za monitoring, ventilaciju i anesteziju. EU donacija podrazumevala je i 50 uređaja za veštačku ventilaciju, takozvanih respiratora koji su preko potrebni u upravljanju hitnom negom pacijenata obolelih od COVID-19.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci