fbpx
24.3 C
Vranje
petak, 19.07.2024

EU Srbiji donira uređaje za čuvanje vakcina protiv COVID-19

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Evropska unija je u okviru podrške srpskom zdravstvu tokom pandemije obezbedila pomoć u novcu i medicinskoj opremi, a trenutno se radi na hitnom potpisivanju ugovora o donaciji za tri tipa friždera i uređaja za duboko zamrzavanje za čuvanje vakcina protiv kovida, kao i vozila za distribuciju vakcina, saopštio je danas EU Info centar.

Od izbijanja pandemije u martu ove godine, EU je domaćem zdravstvu poklonila trijažne kontejnere koji su proizvedeni u Srbiji, kao i mnoštvo medicinske opreme, poput respiratora i monitora za intenzivnu negu, ali i sanitetska vozila, testove, zaštitna odela i maske, stoji u saopštenju.

EU je obezbedila i plate za oko 200 ljudi koji su raspoređeni po zdravstvenim ustanovama širom Srbije„, podseća se u svojevrsnom godišnjem preseku kada je reč o pomoći EU Srbiji, i programu EU za tebe.

Podseća se i na to da je u martu 2020. godine Evropska komisija ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv kovid-19, od kojih je 15 miliona evra usmereno na hitne mere, dok je za dugoročan oporavak ekonomije planirano 78 miliona evra.

Hitne mere podrazumevale su transport hitne medicinske opreme i materijala koje je Srbija nabavila u inostranstvu, a sa preko sedam miliona evra finansirano je 15 kargo letova, koji su dopremili više od 720 tona robe, kako donacija EU tako i opreme koju je kupila Vlada Srbije“ – stoji u saopštenju EU info centra.

Ističe se da je solidarnost jedno od načela kojim su se vodili oni koji su građanima Srbije pružili neverovatnu pomoć, a da su teški trenuci tokom ove godine izrodili mnoge heroje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci