fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Uručene EU nagrade za istraživačko novinarstvo u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Redakcija Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) dobitnik je prve nagrade za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuje Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji, za serijal priča o kriminalnom klanu Darka Šarića, koje imaju međunarodnu vrednost a do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Druge nagrade dobili su Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) za serijal „Finansiranje političkih partija“ i novinarka Balkanske istraživačke mreže Srbije (BIRN), Jelena Zorić, za tekstove „Klinička istraživanja i dijagnoze“, u kojima je pisala o mentalnom zdravlju i povezanosti farmaceutskih kompanija i zdravstva u toj oblasti.

Treću nagradu podelili su istraživački tim CINS za serijal priča „Putevi srpskog oružja“ i novinar NIN-a, Vuk Cvijić, za tekstove o čvrstim vezama kriminalnih krugova i visokih državnih funkcionera.

Ime žirija, profesorka Fakuletat političkih nauka (FPN), Snježana Milivojević, rekla je da je zadatak bio težak, jer su od 17 prijavljenih, sa četrdesetak tekstova, „skoro svi mogli da budu nagrađeni“.

Glavni utisak žirija je hrabrost, upornost, istrajnost i profesionalnost, koji nas hrabre da je u Srbiji novinarstvo u rukama pravih novinara, naglasila je Milivojević.

Umesto tri, ove godine dodeljeno je pet nagrada, dve druge i dve treće.

Glavni urednik KRIK-a, Stevan Dojčinović, rekao je da je „sudbina u Srbiji da će ozbiljni kriminalci uvek biti ‘u igri’, bilo da su u zatvoru ili na slobodi“.

On je objasnio da je KRIK krenuo korak napred, da se bavi novim tehnologijama, pa su tako pristupili jednoj univerzitetskoj mreži, koja im je omogućila pristup softveru za prepoznavanje lica, i tako su utvrdili da je jedan od pripadnika te kriminalne grupe mrtav.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci