fbpx
17.2 C
Vranje
petak, 12.04.2024

Guvernerka Narodne banke Srbije: Inflacija u julu 12,5 odsto

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Međugodišnja inflacija opada i u julu je iznosila 12,5 odsto, što je za 3,7 procentnih poena niže u odnosu na mart, kada je dostigla vrhunac, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju izveštaja o inflaciji navela da je bazna inflacija sa 11,3 odsto u martu snižena na 9,4 odsto u julu, i da to ukazuje na to da se „usporavanje inflacije duguje ne samo padu svetskih cena energenata i hrane, već i merama monetarne politike NBS“.

Tabaković je dodala da se očekuje da će se „u nastavku godine međugodišnja inflacija smanjivati svakog meseca za oko jedan procentni poen i da će na kraju godine biti oko osam odsto.

Ona je rekla da se povratak inflacije u granice cilja očekuje „u drugom tromesečju sledeće godine“.

Tabaković je rekla da je „domaća privreda ubrzala rast u drugom tromesečju na 1,7 odsto međugodišnje“ i da se „u nastavku godine očekuje dalje ubrzanje privrednog rasta“, a da će „stopa rasta bruto domaćeg proizvoda biti između dva i tri odsto“.

„S obzirom na očekivano kretanje inflacije u horizontu monetarne politike, ciklus zaoštravanja monetarne politike najverovatnije se približava kraju“, rekla je Tabaković.

Ona je naglasila da će NBS, ipak, nastaviti da prati sve ključne faktore koji utiču na kretanje inflacije i dodatno reagovati ako za tim bude potrebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci