fbpx
22.9 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

HAIX definitivno dolazi u Vranje: Šta sve znamo o Vučićevom investitoru

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Ispred nove zgrade Pošte i na nekoliko bilborda po gradu osvanuo je oglas za zapošljavanje u firmi HAIX, čime su potvrđena saznanja medija da je ova nemačka firma investitor koji će, prema obećanju predsednika Aleksadra Vučića, otvoriti fabriku u Vranju nekoliko nedelja pre održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Uz poziv da se zainteresovani „pridruže porodici“, stoji i zvanična adresa za prijavu i naziv firme: „HAIX Oprema d.o.o Bunuševac bb“. Međutim, firme tog naziva još uvek nema u registrima APR-a.

Prema ranijem pisanju portala Nova.rs, firma koja bi „trebalo da spasi situaciju u Vranju nakon odlaska italijanskog Geoksa i otpuštanja oko 1.200 radnika“, u regionu posluje u Hrvatskoj. Radi se o kompaniji koja je nastala u četrdesetim nakon Drugog svetskog rata kao mala porodična firma za proizvodnju obuće sa sedištem u bavarskom gradu Majnburgu, a trenutno ukupno ima oko 1.700 radnika. Iako njihovih proizvoda ima u nekim radnjama u Srbiji, do sada ovde nisu poslovali, a glavni pogoni su im u Hrvatskoj, u mestu Mala Subotica, gde radi preko 1.200 ljudi.

U Hrvatskoj su fabriku počeli da grade još 2009. godine, kada je kapacitet proizvodnje bio 3.000 pari cipela na dnevnom nivou. Proizvodnja se povećala tek 2014. godine, a potom je do kraja 2015. godine u pogonu u Maloj Subotici ukupno radilo 1.100 ljudi.

Naredne godine su tu otvorili još dva pogona, ali je novih zapošljavanja bilo tri godine kasnije, kada je u 2019. godini odjednom primljeno oko 260 ljudi, navodi portal Nova.rs.

Specijalizovani su za proizvodnju HTZ opreme, tačnije obuće za pripadnike službi bezbednosti. Kada je pogon otvoren, hrvatski mediji su pisali da su plate 20 odsto veće od proseka u obućarskoj industriji, te da je radnicima „svakog dana na raspolaganju sveže voće, voda u boci i kafa, a organizuje se i vežbanje za vreme odmora“, kao i da se „u Haixu hvale da je rezultat produktivnost i niska stopa bolovanja“.

U Hrvatskoj je ova firma 2019. godine privukla veliku pažnju javnosti jer je odjednom preko 200 obućarskih radnica iz mesta Međimurje, iz državne firme prešlo u Haix u Maloj Subotici za svega tri dana, zb

Ova velika migracija radne snage u malom Međimirju izazvala je veliku pažnju javnosti. Kako bi zaštitili radnice od znatiželjnih novinara, firma je angažovala obezbeđenje koje je onemogućavalo kontakt sa zbunjenim ženama, koje nisu navikle na pažnju koja ih je snašla„, preneo je te godine Blic navode hrvatskog portala Novac.hr.

Dok mediji prenose dobre vesti o 1.000 novih radnih mesta za Vranjance, sagovornica Nove iz nekadašnje uprave Geoksa kaže da se to neće desiti odmah, već će „na početku uposliti svega 40-ak, do kraja godine i preko 100“.

„Oni su zbog boljih uslova i logistike ipak više hteli da otvaraju pogon negde u Vojvodini. Ali izgleda da će lakše raditi ako to bude u Vranju!“ – rekla je ona.

Uz poziv Vranjancima koji su u potrazi za poslom da se „pridruže porodici“, stoji i zvaničan naziv i adresa firme (HAIX Oprema d.o.o. Bunuševac bb), kao i mejl za slanje radnih biografija sa domenom „rs“.

Međutim, uvidom u zvanične podatke Agencije za privredne registre može se videti da firma ovog naziva i dalje ne postoji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci