fbpx
11.2 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

[IN MEMORIAM] Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

PODGORICA – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), koji je jutros preminuo u KB Crne Gore u Podgorici, rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, a svetovno ime mu je bilo Risto, objavljeno je na sajtu Mitropolije.
Potomak je po srodstvu vojvode Mine Radovića, jednog od prvih plemenskih kapetana crnogorskih, koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine.

Detinjstvo je, kako navodi Mitrpolija, proveo u patrijarhalnoj porodici, osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Svetog Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Veliki uticaj na duhovno uzrastanje mitropolita Amfilohija imali su otac Justin Popović i svetogorski starac Pajsije. Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu crkvu Grčke, gde boravi sedam godina i gde „prima angelski obraz i sveštenički čin“. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami, koji je privukao pažnju ondašnje evropske teološke javnosti.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu, kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave. U dva mandata bio je i dekan fakulteta.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je maja 1985. godine za episkopa banatskog, a posle odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC u decembru 1990. godine za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju u Cetinsjkom manastiru ustoličio ga je patrijarh Pavle.

Počasni doktorat Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Svetog Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine. Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Rusije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, a za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik. U naučnom radu koristio je starogrčki, latinski i crkvenoslovenski. Mitropolit Amfilohije bio je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore, i dobitnik mnogih književnih nagrada.

Vest o smrti mitrpolita Amfilohija jutros je objavila Mitrpolija crnogorsko-primorska. Mitropolit je od početka meseca bio na bolničkom lečenju zbog komplikacija usled infekcije virusom COVID-19.

U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci