fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Kad saglasnost Komrada nije dovoljna, ulična biblioteka „smeta“ na Dan grada

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Jedna od četiri ulične biblioteke koje je 26. oktobra 2020. godine u centru grada postavilo udruženje Borino i evropsko Vranje (BEV), na osnovu saglasnosti koju su putem mejla dobili od JKP Komrad, juče je uklonjena. Prema nezvaničnim informacijama koje su članovi BEV-a dobili od zaposlenih u javnim službama, radnici Komrada su uklonili uličnu biblioteku kod mozaik-karte i Spomenika oslobodiocima Vranja 1878. godine (Čika Mitke), uoči obeležavanja Dana grada 31. januara, na zahtev komunalne inspekcije.

Nakon pisanja portala Slobodna reč o procedurama za postavljanje privremenih objekata poput uličnih biblioteka i apelima nadležnih za poštovanje propisa i zakona, članovi BEV-a su se obratili redakciji i javnosti saopštenjem, kada su naveli da ne bi ikada uradili nešto protiv zakona, kao i da su se pre postavljanja biblioteka obratili Komradu i od njih dobili saglasnost mejlom.

Ovo je u izjavi za naš portal potvrdila i Nela Cvetković iz JKP Komrad. U telefonskom razgovoru je rekla kako je ovo javno-komunalno preduzeće „putem mejla dalo zeleno svetlo“ za postavljanje četiri ulične biblioteke na zelenim površinama u gradu. Prema njenim rečima, organizatori akcije su „otprilike mesec dana“ pre postavljanja Komradu poslali mejl sa upitom da li im je potrebna saglasnost.

Dobili su našu saglasnost putem mejla, a potom i logističku podršku prilikom postavljanja – rekla je Cvetković za Slobodnu reč i dodala da je ta saglasnost kasnije “zavedena”.

Nadležni se redom ograđuju

Pitali smo danas Cvetković SMS-om da li možemo da dobijemo zvaničnu izjavu o aktuelnom uklanjanju, uz pitanje kome da se za komentar obratimo u slučaju da Komrad nije nadležan. Pošto još uvek nema odgovora, pokušali smo i da pozovemo i proverimo navode, ali je službeni broj mobilnog poznat redakciji trenutno nedostupan.

Zbog navoda u lokalnim medijima da iza uklanjanja „stoje“ novi gradski većnik Miodrag Protić i novi direktor JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja Slavoljub Stojmenović, obratili smo se Stojmenoviću. Ubrzo nam je odgovorio da JP Urbanizam nema veze sa ovim slučajem:

„Poštovani, JP Urbanizam i izgradnja grada nije nadležno za takve poslove. Obratite se imovinsko-pravnoj službi“ – kaže Stojmenović.

Antić: Nismo nadležni za uklanjanje montažnih objekata

Iz Odseka za komunalno-stambene delatnosti koji funkcioniše u sklopu Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti, prethodno su za portal Slobodna reč saopštili da se manji montažni objekti privremenog karaktera, poput uličnih biblioteka, na javnim površinama postavljaju na osnovu takozvanog Rešenja o odobrenju za postavljanje koje izdaje Odsek. Kako su tada naveli, rešenje o odobrenju se donosi u skladu sa odredbama Odluke o manjim montažnim objektima privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja (Službeni glasnik grada Vranja, broj 11/2019), kao i da do 3. novembra nije registrovan zahtev za postavljanje uličnih biblioteka.

Pitali smo pomenuti Odsek koji izdaje rešenja o odobrenju za postavljanje, da li imaju zvanične informacije o uklanjanju ulične biblioteke, i ubrzo su nam samo kratko, bez dodatnih informacija, odgovorili:

„Uklanjanje objekata nije u našoj nadležnosti“ – stoji u zvaničnom odgovoru Danijele Bandović iz Odseka za komunalno-stambene delatnosti.

Na upit da li možda ima zvanične informacije o uklanjanju ulične biblioteke kod mozaik-karte i je li neki odsek Odeljenja za urbanizam, imovinsko pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti nadležan za to, šefica Odseka za urbanizam Jovana Antić takođe je kratko odgovorila da uklanjanje montažnih objekata nije u njihovoj nadležnosti.

Inspekcija: Zovite u ponedeljak, gužva je zbog epidemije

Kako nam je u telefonskom razgovoru saopštila službenica Odeljenja za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi, komunalni inspektori su danas na terenu i možemo ih ponovo pozvati u ponedeljak, rano ujutru. Trenutno u Odeljenju nemaju informacije o uklanjanju ulične biblioteke.

Obeležavanje Dana grada razlog za uklanjanje?

Na Dan oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine, 31. januara, obeležava se i Dan grada, što je, prema nezvaničnim informacijama koje su dobili članovi UG BEV, razlog za uklanjanje ulične biblioteke koja je postavljena na prostoru ispred Spomenika oslobodiocima Vranja iz 1878. godine – Čika Mitke. Prema njihovim rečima, saznali su da se ona nalazi u prostorijama Komrada, ali insistiraju da im se neko od nadležnih obrati i zvaničnim saopštenjem objasni zbog čega je uklonjena. Kako kažu, tražili su objašnjenje i od gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića zbog nedavnog kontakta sa njim:

„Ukoliko Vam je biblioteka na toj lokaciji iz nekog razloga smetala, zašto nam to nije saopšteno na sastanku u Vašem kabinetu?“ – stoji u dopisu.

Milenković je na ovaj upit  takođe kratko odgovorio: „Ispitaću“.

Akciju postavljanja uličnih biblioteka pokrenulo je, od 27. novembra i zvanično u APR-u registrovano UG Borino i evropsko Vranje, a postavljene su 26. oktobra. Akcija je naišla na veliko odobravanje javnosti, zbog lepog i neupadljivog dizajna sandučića u kojima se nalaze knjige, a izazvala je veliko interesovanje lokalnih i nacionalnih medija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci