fbpx
13.8 C
Vranje
sreda, 29.05.2024

Kako je brdo koje je „spasilo“ Vranje postalo Borino

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na spisku od 135 lokacija širom zemlje koje aktivisti tima Kreni-Promeni žele da očiste u okviru velike nacionalne kampanje „Zavrni rukave“, našlo se i Borino brdo, koje iz nekih delova grada izgleda kao piramida sa obodima od borove šume. Jedno od omiljenih izletišta Vranjanaca nekada je bilo ogoljeno i razjedeno erozijom, sve dok nije pošumljeno sadnicama bora i bagrema, što je grad spasilo velikih bujica.

Zahvaljujući činjenici da se Vranje nalazi u kotlini i okruženo je brdima i planinama, lako je doći do dobrog pogleda na ceo grad. Većina je pristupačna i vrlo blizu centra i do njih se može doći pešačkim i planinarskim stazama koje će vas dovesti do pogleda koji „puca“ na samu kotlinu, ali i na poznate planine Južne Srbije.

Jedno od njih je na oko 700 metara nadmorske visine, kao ogranak planine Krstilovica – iznad vranjskih naselja Sobina i Odžinka izdiže se nekadašnji Golič, sada zvaničnog naziva Borino Brdo.

Zaslugama planinarskog kluba Železničar iz Vranja, pre nekoliko godina je na vrhu Borinog Brda uređeno izletište i rekreativni prostor, izrađeni su stolovi i klupe, drvene sprave za vežbanje, ljuljaška, prostor za logorsku vatru ali i drveni vidikovac na dva nivoa sa pogledom na Vranje.

Vidikovac na Borinom Brdu; Foto: Grad Vranje

Staze su uređene i obeležene i dolazak do vrha ne zahteva naročitu kondiciju. Potrebno je da se iz centra grada zaputite ka naselju Sobina, najbolje Cetinjskom ulicom.

Kuće u ovom naselju su gusto naseljene a stanovnici će vam rado pokazati pravac i početak staze, kao i potencijalno mesto gde se možete parkirati.

U gradu ćete na nekoliko mesta videti tablu sa pravcem za Borino Brdo, ali to nije slučaj kada već uđete u naselje. Sama pešačka, tj. planinarska staza nije previše zahtevna i dobro je obeležena.

Kao što je već navedeno, ovo brdo koje iz nekih delova grada izgleda kao piramida sa obodima od borove šume, se ranije zvalo Golič, jer su njegove strane bile ogoljene i razjedene erozijom.

Zbog toga su se bujice često slivale niz brdo nekadašnjom rekom Odžinkom koja je proticala kroz istoimeno naselje i plavile Vranje, sve dok sadnicama bora i bagrema nisu pošumljene.

Tako su se „rodile“ tri teorije o novom nazivu Goliča.

Prva, da je Borino Brdo dobilo takav naziv zbog pošumljavanja borom.

Dosta Vranjanaca misli da je brdu „kumovao“ inženjer šumarstva Bora Nikolić, nekadašnji šef takozvane Šumske sekcije u Vranju, koji je rukovodio radovima na pošumljavanju.

Međutim, većina se priklonila tome da je Borino Brdo još jedna lokacija u Vranju koja je dobila naziv po piscu Bori Stankoviću.

Vranjanci „zavrću rukave“ zbog Borinog brda

Ovdašnji aktivisti tima Kreni-Promeni priključili su se pomenutoj kampanji čišćenja i pozvali su građane da u subotu, 22. aprila, sa njima pokušaju da od smeća očiste ovo popularno izletište.

Oni koji nisu sigurni kako da dođu do Borinog brda, mogu se pridružiti aktivistima kod Spomenika revoluciji ispred Pedagoškog fakulteta u Vranju (kod „konja“), od 11 časova.

Svi zainteresovani bi trebalo da ponesu higijenske rukavice, a vreće za otpad obezbediće tim Kreni-Promeni.

Pogled na Vranje sa Borinog Brda; Foto: Slobodna reč

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci