fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Kon: Od sutra elektronska prijava nakon ulaska u Srbiju

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Od sutra u 18:00 časova stupa na snagu odluka prema kojoj državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih korona virusom moraju elektronski da se prijave u sistem i, ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je za RTS naveo da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

Kako je objasnio, prijave je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i prilično je jednostavna. Od podataka koje je potrebno uneti tu su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke. Kon navodi da je sistem napravljen tako da se sve završava za tridesetak sekundi. Ako neko ne zna da se prijavi, može da mu pomogne neko, a i ako nema pomoć, može da je zatraži od izabranog lekara.

On je ukazao da je, čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale respiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Prema njegovim rečima, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije. Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.

Ja obično kažem, niko nije u konfliktu ni sa kim, nego je samo u sukobu sa zakonom“ – poručio je Kon.

Kon je objasnio da se sve radi u hodu i da se tri nedelje mislilo da baš ništa ne može po tom pitanju da se uradi, ali će se sistem za kratko vreme osposobiti da funkcioniše, i ne očekuje se da će svi bez problema unositi podatke.

Ovo je samo podsećanje svakog građanina da to nije više njegova lična stvar da li će se javiti u ambulantu ili ne, znači mora da se javi ako ima tegobe“ – istakao je Kon i dodao da završetak nadzora podrazumeva odjavu posle deset dana.

Ističe da zakon može da se primeni samo u slučaju da su posledice ozbiljne i da se utvrdi da je to zbog bahatog ponašanja, odbijanja građanske obaveze. Ocenjuje i da počinje ozbiljno da se priča da nije više reč samo o ličnoj odgovornosti pojedinca, već o nečemu što je mnogo šire i država je zainteresovana da zaštiti građane od zaražavanja. Kaže da su druga mesta rizika škole, slave, praznici, i dodaje da će taj isti sistem najverovatnije biti primenjivan i kasnije, uključujući i doček Nove godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci