fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

UOPS: Srbija se nije prijavila za vakcinu koju će koristiti EU zemlje

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Udružena opozicija Srbije zahteva od Vlade Srbije da se u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije (EU) i obezbedi mogućnost da naši građani dobiju vakcine koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU.

Evropska komisija odgovorila je na zahtev Udružene opozicije Srbije po pitanju pristupa srpskog stanovništva bezbednoj vakcini protiv COVID-19:

Za žaljenje je činjenica da je taj dopis i nameru da građani Srbije budu vakcinisani na isti način kao i ljudi u ostatku Evrope inicirala opozicija, a ne vlast“ – podseća se u saopštenju.

Iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup COVID-19 vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU.

Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Velika Britanija, a Srbija nije deo ovog programa, jer se Vlada Srbije nije prijavila, ukazuje se u saopštenju.

Udružena opozicija Srbije upozorava da postoji ozbiljan rizik da građani Srbije ostanu van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci