fbpx
11 C
Vranje
četvrtak, 18.04.2024

KRIK: Tončev i biznismen iz Singapura koji ima i dve MHE na jugu Srbije u „Pandorinim papirima“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / SURDULICA – Ministar Novica Tončev je pre 11 godina osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima, koju, iako je to trebalo po zakonu da uradi, nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, pokazuju „Pandorini papiri“, istražuje KRIK. Pomenuta kompanija je otkrila veze Tončeva sa uticajnim biznismenom iz Singapura Darkom Tamindžićem, koji je, između ostalog, preko svoje singapurske firme vlasnik kompanije u Srbiji koja vodi dve mini-hidroelektrane između Surdulice i Bosilegrada i kod Vladičinog Hana.

Tončev je najpre negirao, a potom je novinarima KRIK-a rekao da ta firma nikada nije radila i da je brzo zatvorena, kao i da je zaboravio da je ikada otvarao.

KRIK podseća da je ministar krajem 2010. godine postao član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, kao i da su mu „privatni poslovi takođe išli dobro“, jer je njegova firma Tončev Gradnja sklapala ugovore sa državom, gradila je puteve, sređivala kompleks Kliničkog centra u Nišu, rekonstruisala MUP-ove zgrade i hidroelektranu Đerdap, kao i da je te godine firma postala vlasnica kuće na Dedinju koja je vredela 1,2 miliona evra.

Iste godine je, otkriva KRIK u globalnom novinarskom projektu „Pandorini papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), Tončev na Britanskim Devičanskim Ostrvima u Karipskom moru otvorio i kompaniju Service for Efficient Energy. Iako je po zakonu trebalo da je prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije, to nije uradio.

Tončev je novinarima KRIK-a najpre rekao da potpis na papirima nije njegov.

„Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom. Nikad nisam imao tu firmu, niti sam jedan dinar odneo ili doneo tamo. Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva“ – rekao je on.

Međutim, posle nekoliko dana je Tončev potvrdio da je bio vlasnik pomenute kompanije, te da je zaboravio na nju. Objasnio je da je sa ovom firmom planirao da pokrene biznis, ali se predomislio, pa ona nikada nije imala nijedan posao. Precizirao je da mu je namera bila izgradnja mini-hidroelektrana, da je video da to može da radi i preko Tončev Gradnje i da je dao nalog advokatima da tu (ofšor firmu) zatvore, što oni i jesu „za dve-tri godine“.

„Firma nije radila. Ja kad krene da radi firma onda prijavljujem (Agenciji za sprečavanje korupcije), dok ne radi – ne prijavljujem“ – izjavio je on.

KRIK otkriva da je preko ove kompanije Tončev bio vlasnik računa u Švajcarskoj, posredstvom agencije SFM iz ove zemlje, koja se bavi osnivanjem ofšor firmi i ona je, nakon što mu je osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge. Pomenuti papiri su takođe deo „Pandorinih“.

Oni su otkrili i da je Srećko Kostov iz Surdulice Tončevu bio svedok kada je napravio firmu, odnosno, zajedno su potpisali dokumenta o osnivanju. Svojim potpisom je potvrdio identitet aktuelnog ministra. Ime Kostova istraživače KRIK-a je dovelo do „misterioznog međunarodnog biznismena Darka Tamindžića“, koji posluje sa uticajnim ljudima širom sveta, a pre svega u Kini.

„Dobar sa kineskom Vladom“

Prema pisanju KRIK-a, Tamindžić stoji iza osnivanja kompanije Tončeva, jer mu je on to savetovao i obezbedio ljude koji su mu pomogli da je osnuje. Sam Tončev je izjavio da je sa Tamindžićem odavno prijatelj.

„Čovek je radio elektrane, ja sam ga pitao – ‘Hoću i ja da radim’. Nikad nisam bio u Švajcarskoj. Darko mi je registrovao firmu, našao advokata. On mi kaže: ‘Novice, dao si mi pasoš, Srećko je potpisao da si to ti, (otvorili smo) račun i otvorili smo firmu’.“ 

Navode da se o ovom biznismenu „jako malo zna“, ali da ima dugu poslovnu karijeru i međunarodne veze, kao i da je povezan sa uticajnim ljudima i kompanijama na više kontinenata. Ministar je svog prijatelja opisao rečima da je „dobar sa kineskom vladom“, kao i da živi u Singapuru.

Tamindžićev saradnik, savetnik kraljevskih porodica na Bliskom istoku Aleksandar Katranži za KRIK kaže da je njegova teritorija Azija, „pre svega Kina, već 30 godina“, kao i da je „veoma diskretan“.

Na pitanja koja su mu novinari KRIK-a poslali preko advokata, odgovorio je da neće iznositi detalje o svojim poslovima jer „nije javni funkcioner“.

MHE na jugu Srbije i saradnja sa kumom predsednika

Pomenuti biznismen iz Singapura je preko firme Nova Universal Technologies vlasnik kompanije National Electric Power Company koja vodi dve mini-hidroelektrane, Ljuti Dol između Surdulice i Bosilegrada i Džep 2 kod Vladičinog Hana. Obe danas aktivno rade, prodajući struju EPS-u po povlašćenim cenama, a za prethodnih sedam godina, Tamindžićev NEPC je od EPS-a zaradio oko 3 miliona evra.

„Kompanija ovog biznismena imala je ugovor i sa firmom koja se nalazila u vlasništvu kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikole Petrovića, i biznismena Nenada Kovača, poznatog kao Neša Roming“ – navodi KRIK.

Kada je NEPC izgradio „Džep“ i „Ljuti Dol“, javila se prepreka – ove dve hidroelektrane su prešle ukupnu snagu od jednog megavata zbog čega je NEPC morao da pribavi odgovarajuću licencu. Kako nije imao svoju, NEPC je sklopio ugovor sa onim ko takvu licencu ima – a to je bila firma Eco Energo Group čiji je suvlasnik Petrović. U ugovoru na neodređeno u koji je KRIK imao uvid, navedeno je da će NEPC isplaćivati 2.000 evra mesečno Petrovićevoj kompaniji, a da će Eco Energo Group zauzvrat voditi posao u hidroelektrani „Džep“. Navode na nije poznato koliko je trajala ova saradnja, ali da je NEPC od Agencije za energetiku dobio licencu 2017. godine.

Tamindžić je bio uključen i u biznis sa medijima, navodi KRIK i precizira da se radi o manjem delu vlasništva u firmi KDS, kablovskog operatera iz Novog Sada, koja je radila od 2001. do 2014. godine. Devedesetih je u Bugarskoj bio vlasnik televizije Nova TV, koja je kasnije prodata grčkoj Antena Grupi.

Srećko Kostov negirao sve

Srećko Kostov, koji je bio svedok kada je Tončev otvarao kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Tamindžićev je saradnik, podseća KRIK, koji je i osnovao kompaniju NEPC, a Tamindžić je kasnije preuzeo.

Račune pomenute Tončevljeve firme je plaćao Zoran Bulajić, koji je prema rečima ministra „verovatno još jedan čovek Darka Tamindžića“. Tvrdi da ga ne poznaje, i pretpostavlja da ga je „Darko našao da umesto njega uplati tamo taksu za otvaranje firme“.

Kada su ih novinari zvali, Kostov i Bulajić negirali su da imaju veze sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Tamindžić u odgovorima na pitanja KRIK-a nije želeo da govori o svojim poslovima, ali je preko advokata poručio da zna za postojanje firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

„(Tamindžić) je upoznat sa činjenicom da je osnovana i da je postojala firma pod nazivom ‘Service for Efficient Energy’, koja prema njegovim saznanjima nikada nije aktivno radila i koja je prestala da postoji“ – piše u pismu koje je KRIK-u poslala advokatica biznismena.

Biznismen je rekao i da Tončeva poznaje preko 20 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci