fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Lekari šokirani skokom obolelih: Svaka druga osoba ima „čvorić“ na štitnoj žlezdi

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Hiljade građana su se proteklog vikenda javile za preventivni pregled štitne žlezde u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a u samo jednoj bolnici je za dan pregledano 90 pacijenata, od kojih je 67 imalo promene na tom organu, piše danas list Nova, prenosi FoNet.

Prema informacijama iz Zdravstvenog centra Vranje, na preventivna testiranja rada štitne žlezde se u subotu, 21. oktobra, u bolničku Laboratoriju javilo 127 osoba iz Vranja, dok ih je u nedelju bilo 160, dakle blizu 300 pacijenata tokom samo jednog vikend.

Istovremeno, obavljeno je 119 pregleda u Službi za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, 57 u subotu i 62 u nedelju.

Kako javlja list Nova, „lekari su šokirani skokom obolelih, ali i padom starosne granice pacijenata, među kojima su i mlađi od 18 godina, i naglašavaju da svaka druga osoba u Srbiji ima ‘čvorić’ na štitnoj žlezdi“.

Od nedavno se terapija za tu bolest može dobiti u apoteci isključivo sa receptom i izveštajem specijaliste, zbog učestalih nestašica i zloupotreba, čije posledice po najteže pacijente mogu biti fatalne.

Lekari tvrde da je važno da se redovno kontrolišu osobe koje imaju genetske predispozicije za neku od bolesti u vezi sa štitnom žlezdom, kao i oni sa autoimunim oboljenjima i ljudi stariji od 45 godina, dok su pregledi preporučeni i za mlađe od 18 godina, jer se starosna granica oboljevanja naglo i drastično spustila.

Specijalista endokrinolog Miloš Žarković izjavio je da je povećana stopa oboljevanja i poremećaja rada štitne žlezde u celom svetu, jer je sve više gojaznosti i drugih faktora rizika koji jačaju, ali je poboljšana i dijagnostika.

Prema rečima Žarkovića, Hašimoto ima oko 10 odsto osoba mlađih od 30 godina, a od svih obolelih oko pet odsto mogu biti karcinomi, dok čvorić na štitnoj žlezdi ima svaka druga osoba.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci