fbpx
32.4 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Mađari po drugi put među Vranjancima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nakon sinoćnjeg izvođenja predstave Travnička hronika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Somboru, nastavljaju se Borini pozorišni dani, a na repertoaru je večeras Seljačka opera Bele Pintera, u režiji Atile Keresteša. Ovaj komad je u produkciji „jedne od ključnih kulturnih institucija mađarske zajednice u Vojvodini“ – Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz) i Nacionalnog teatra u Segedinu, što je još jednom javnost podsetilo na čuvenu aferu „Mađari u Vranju“.

Informacija o velikom broju glasova koje je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) osvojio u Vranju, posledica sada već dokazanog izbornog inženjeringa, tokom juna i jula je postala viralna u medijima širom zemlje i regiona, a još više na društvenim mrežama gde je korisnike inspirisala na kreairanje montaža. Kružila je i fotografija dokumenta sa rezultatima parlamentarnih izbora u Vranju, na kojoj stoji da su stanovnici Vranja, u kom živi svega petoro Mađara, dali SVM-u čak 1.265 glasova.

Tada je redakcija portala Slobodna reč kontaktirala članicu predsedništva SVM-a i narodnu poslanicu Elviru Kovač, koja je jednostavno potvrdila da je njena stanka vodila izbornu kampanju isključivo u Vojvodini i Beogradu. Pored građana i medija, koji su ovaj fenomen povezali sa činjenicom da je lista Srpske desnice u Vranju, za koju se vežu spekulacije o kupovini glasova, na lokalnim izborima bila takođe pod rednim brojem 4, da je rezultat za SVM posledica neupućenosti u proces glasanja na dva nivoa, potvrdili su i iz stranke:

„Pretpostavljamo da su birači koji su za njih (Srpsku desnicu) glasali, najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog čudnog rezultata“ – rekli su iz SVM-a za Slobodnu reč.

Direkor Novosadskog pozorišta: Prihvatili smo poziv sa osmehom

Kako je za portal Istinomer objasnio direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, Seljačka opera je komad bez prozne rečenice, sve je „otpevano i maestralno odglumljeno“. Potvrdio je da je u pitanju koprodukciona predstava između Novosadskog pozorišta i Nacionalnog teatra u Segedinu, koja je trebalo da izađe u martu ove godine, ali je zbog epidemije Novosadska premijera pomerena za septembar.

„To je jedna operska parafraza na bazi mađarske etno muzike iz Transilvanije, kada gledamo muzičku strukturu i kad gledamo dramaturgiju radnje, ona je apsolutno na bazi opere“ – rekao je Vencel za Istinomer.

Kako navodi autor analize na pomenutom portalu, tezu da su brojni pripadnici mađarske nacionalne manjine na jugu Srbije uticale na ovo gostovanje tokom Borinih pozorišnih dana (BPD) raspršio je upravo Vencel, koji je istakao da se „svi jako raduju gostovanju“ ali i da odbacuju bilo kakvu vezu između gostovanja mađarskog teatra i „bilo kakvog izbornog gafa“. Dodaje da su, setivši se toga, poziv iz Vranja prihvatili „sa ljubavlju i blagim osmehom na licu“.

Izvođenje Seljačke opere u okviru festivala BPD zakazano je za večeras od 20:00 časova, u zgradi pozorišta Bora Stanković.

Nije preporučljivo za mlađe od 16 godina
Predstava je zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme incesta i skrivenog roditeljstva surpotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada. Događaji iz prošlosti se oživljavaju, tako da smo svedoci davno počinjenih grehova. Prošlost se suočava sa sadašnjošću; likovi iz jednog i iz drugog vremena sreću se i reaguju jedni na druge u trenutku kada se predstava odigrava. Narativ je praćen muzikom, koja se zasniva na mešavini mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasicizma i roka. Predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci