fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Međak: Srbija ulaskom u EU dobija šansu da izađe iz zone siromaštva

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da kašnjenje Srbije u pristupanju Evropskoj uniji dovodi do povećanja siromaštva u zemlji i dodao da je ulazak u EU šansa da Srbija izađe iz zone siromaštva, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, Rumunija je ove godine izašla iz zone država sa niskim prihodom i to nakon 13 godina članstva u EU, kao i da  je njihov bruto-domaći proizvod (BDP) za čak 80 odsto veći nego u Srbiji.

Bugarski je veći za 20 odsto, mađarski za više od 100 odsto. Ako se ovako nastavi, između nas i Mađarske će biti jaz isti kao što je sada između nas i Austrije“ – izjavio je Međak za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Dodaje da je to ono što građani već vide kada razmišljaju o budućnosti svoje dece:

Zato naša deca odlaze na Zapad – da bi lično sustigli ono što smo kao država izgubili. A kada izgubite stanovništvo, sve druge politike padaju u vodu„, kazao je Međak.

Kosovo je, prema njegovim ocenama, „pokrivalica“ za druge probleme koje društvo u Srbiji ima, kao i da je Dijalog o Kosovu koji se tiče poglavlja 35 napredovao brže od ostalih pristupnih pregovora:

Kosovo nije najveći problem u evropskim integracijama i ni u jednom izveštaju nema krupnih primedbi koje se tiču Kosova. Srbija je potpisala Briselski sporazum i uglavnom smo ga sproveli“ – naveo je Međak.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci