fbpx
15.3 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Milenković: U Vranju živi 7.500 Roma

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da istorija romske zajednice u Vranju seže vekovima unazad, a da prema nezvaničnim podacima u našem gradu živi oko 7.500 Roma i Romkinja. Javna rasprava o nacrtu „Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Vranja“ biće održana u petak, 3. marta u sali Načelstva u 10 časova.

Vranje je kako navodi Milenković među prvim jedinicama lokalne samouprave koje je usvojilo Akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja.

„Šta želimo da uradimo, koji su nam ciljevi i kako to da realizujemo, definisali smo novim Lokalnim akcionim planom za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, koji je oročen do 2025. godine. U fokusu će biti zdravstvena i socijalna zaštita, obrazovanje i zapošljavanje. U skladu sa nacionalnom strategijom, Lokalnim akcionim planom biće obuhvaćene i dve nove oblasti – participacija i sprečavanje diskriminacije“ – kaže Milenković.

Dokument je kako navodi urađen po metodologiji Stalne konferencije gradova i opština pokriva šest prioritetnih oblasti. Nacionalni okvir za LAP jeste revidirana Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Milenković je istakao da romska zajednica s pravom doprinosi raznolikosti i bogatstvu kulture lokalne zajednice i da rukovodstvo grada permanentno radi na stvaranju ambijenta kako bi mogli da dokažu svoje sposobnosti, steknu adekvatno obrazovanje, i da žive od svog rada i budu ravnopravni članovi društva.

Pravni osnov za usvajanje „Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Vranja“ za period od 2022. do 2025. sadržan je u odredbama člana 33. Statuta Grada Vranja, koji propisuje da Skupština donosi programe i sprovodi projekte razvoja grada, a ovaj plan nastao je uz podršku Nemačke razvojne agencije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci