fbpx
13.8 C
Vranje
sreda, 29.05.2024

Mitrović uoči izložbe u Istanbulu: Srbija nema umetničko tržište

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

ISTANBUL / VRANJE – Likovna umetnica i doktorantkinja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Jovana Mitrović, izlagaće svoje radove na prvoj međunarodnoj umetničkoj manifestaciji „Premier“ 18. i 19. marta u Turskoj, u Istanbulu. Kako Mitrović navodi za portal Slobodna reč cilj je stvaranje novog modela predstavljanja umetnika iz Srbije i regiona kao i uspostavljanje novog tipa zajedničkog umetničkog tržišta koje odgovara potrebama ljudi u dvadeset i prvom veku.

Predstojeća dvodnevna manifestacija rezultat je saradnje galerije „Art Galery 1881“ iz Istanbula i udruženja „ŠumArt“ iz Beograda i prodajnog je karaktera a održaće se u poslovnom prostoru „Avantgarde Levent Hotela“ koji se nalazi u najelitnijem delu Istanbula, koji je ujedno i poslovni distrikt.

Kako kaže Mitrović, cilj je predstavljanje umetnika široj međunarodnoj javnosti, kako bi upoznali prave kupce umetnosti, odnosno probijanje na globalno tržište umetnina, kako bi umetnici eventualno ostvarili normalnu zaradu od svog rada.

„Kod nas je nemoguće zaraditi od umetnosti. Kupovina umetničkih dela u Srbiji je luksuz i zemlja nema tržište“ – započinje.

Kako kaže, likovni stvaraoci su svakako oslonjeni na istoričare umetnosti koji tabaju put i upoznaju javnost sa njihovim stvaralaštvom, te je i zajedničko učestvovanje u međunarodnim projektima od velike važnosti za prepoznavanje njihovog rada.

Mitrović ističe da misli da postoji podatak da je prodaja radova slikarki na raznim aukcijama u znatnom porastu ali da ne zna „da li zbog toga što su žene konačno u nekim delovima sveta konačno dobile prostor koji zaslužuju“ ili je u pitanju neka vrsta političke korektnosti.

Kako dodaje, pozicija stvaraoca trebalo bi da prevaziđe pol i rod, osim ukoliko se umetnik konkretno ne bavi baš tim problem u svom radu.

„Politička korektnost se ponekad zloupotrebljava, što lako vodi do opadanja kvaliteta samih umetničkih dela jer dolazi do hiperprodukcije projekata ili umetnosti koja je trenutno podobna“ – smatra ona.

Na Fakultetu likovnih umetnosti gde je na doktorskim studijama, svaka generacija pretežno je, navodi, „ženska generacija“ i trenutno ima mnogo više žena u tom polju.

Mitrović se trenutno bavi pisanjem svog doktorskog rada i spremanjem doktorske izložbe koja bi trebalo da se održi ove godine.

Podsećamo, dobitnica je nagrade „Matiću u čast“ u Ćupriji za 2021. godinu, kao i nagrade na drugom Međunarodnom takmičenju „Konstantin Veliki“. Tokom studija bila je stipendistkinja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za mlade talente – Dositej, kao i dobitnica stipendije za izuzetno darovite studente.

Napisala je originalni naučni rad pod nazivom „Prikazi žena u slikarstvu u prvoj polovini 20. veka i slikarstvo Anđelije Lazarević“ koji je objavio Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. U naučnom radu prikazala je položaj žena u likovnoj umetnosti i prostoru koji im je dat na platnu početkom 20. veka, sa kratkim osvrtom na razvoj feminističke kritike istorije umetnosti kao i o položaju prve generacije slikarki iz škole „Riste i Bete Vukanović“.

Ukazuje na pojedine likovne kritike koje daju uvid u neravnopravan položaj slikarki u odnosu na slikare. U tom i takvom društvenom kontekstu, stvarala je književnica i slikarka Anđelija Lazarević, čiji je mali broj slika i akvarela sačuvan a čijim se stvaralaštvom takođe u svom radu bavila.

Mitrović je do sada imala tri samostalne izložbe a redovno izlaže i na grupnim izložbama. Takođe, aktivno radi na raznim projektima u oblasti grafičkog dizajna.

Rođena je u Vranju 1993. godine, gde je završila Gimnaziju Bora Stanković i bila polaznica Likovne radionice. Na trećoj je godini doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti a magistarske studije je takođe završila na istom fakultetu, na odseku za grafiku.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci