fbpx
26.6 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Mladi iz Vranja mogu da postanu članovi odbora Omladinskih fondova

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Mladi iz Vranja, Sremske Mitrovice ili naselja koja pripadaju ovim gradovima imaju priliku da postanu članovi odbora Omladinskih fondova u svojim sredinama, saopštila je Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

Fondove za mlade u ovim gradovima su, pre godinu dana, osnovali „Fondacija Ana i Vlade Divac“ i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), sa ciljem da podstaknu saradnju mladih i povećaju učešće mladih u procesima donošenja odluka, kao i da unaprede kvalitet života mladih u regionu Zapadnog Balkana.

Svaki fond ima vrednost od 7.000 dolara i njime isključivo upravlja odbor koji čini osam mladih ljudi.

„U prvom ciklusu projekta, 2023/2024. godine, odbori u Vranju i Sremskoj Mitrovici odabrali su i vodili 15 projekata koji su imali za cilj podsticanje saradnje među mladima i unapređenje kvaliteta njihovog života, promovisanje jedinstva i pozitivnih promena kroz organizovanje aktivnosti usmerenih na sport, umetnost i kulturu, obrazovanje, zaštitu životne sredine i slično. Pored toga, članovi Odbora su stekli dragoceno lidersko iskustvo i imali priliku da sarađuju sa mladim ljudima iz regiona Zapadnog Balkana“, navodi se u dopisu ove fondacije.

U novom ciklusu, koji bi trebalo da počne ovog leta, biće formirani novi odbori. Nakon formiranja, odbori sastavljeni od izabranih mladih lidera raspisaće javni poziv za podnošenje predloga projekata i samostalno odlučivati o dodeli sredstava omladinskim inicijativama. Odbori će samostalno upravljati čitavim procesom.

„Pozivaju se svi zainteresovani mladi ljudi iz Vranja, Sremske Mitrovice i naselja koja pripadaju ovim gradovima, uzrasta od 18 do 32 godine, koji su zainteresovani da postanu članovi odbora, da se prijave na https://www.divac.com/Omladinskifondovi, do 1. jula. Oni koji imaju prethodno iskustvo u radu u svojoj lokalnoj zajednici i imaju želju da započnu dugotrajnu saradnju sa vršnjacima iz regiona Zapadnog Balkana na razvoju zajednice i pomirenju posebno se podstiču da se prijave“, piše u saopštenju.

Za odabrane članove odbora Omladinskih fondova biće organizovane dve obuke posebno osmišljene da im pomognu da steknu veštine upravljanja projektima i da im omoguće da pruže podršku grupama mladih koje će predlagati i sprovoditi projekte.

Omladinski fondovi su deo projekta „Regionalno partnerstvo mladih“, koji podržava USAID u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (BCBP), Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, PRONI Centrom za omladinski razvoj i Mrežom vršnjačkih edukatora (PEN), Kosovskim centrom za bezbednosne studije (KCSS) i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA).

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci