fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Mnogi Vranjanci radije biraju grejanje na struju, drva i pelet poskupeli

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

VRANJE – Grejanje na drva i „gradsko“, odnosno usluge toplane Novi Dom, najskuplja su opcija ove godine za Vranjance, tvrdi nekoliko naših sagovornika. Grejanje na pelet je sve popularnije i dominantnije, ali je ovaj energent poskupeo od 15 do 20 odsto, a nacionalni mediji ovih dana izveštavaju o nestašici koja vlada. Mnogi se zbog toga okreću naizgled najskupljoj opciji – grejanju na struju, ali ako se peć „puni“ kad je struja „jeftina“.

Iz Javnog preduzeća Novi Dom i nakon nekoliko podsećanja nisu stigli da odgovore na pitanja portala Slobodna reč koja smo poslali dve nedelje pred početak grejne sezone, ali iz izjave direktora Gorana Petrovića za portal Južne vesti saznajemo da se uprkos krizi sa energentima koji su poskupeli, u Vranju cene neće menjati, bar ne do početka sledeće sezone. Iz Novog Doma nismo dobili odgovor na pitanje i da li će socijalno ugrožene osobe biti oslobođene plaćanja grejanja, kao što je to slučaj u nekim drugim opštinama.

Domaćinstva koja grejanje plaćaju fiksno tokom cele godine, po kvadraturi, izdvajaju 100 dinara po m2, a javne ustanove i preduzeća po 118,61 dinara. Oni koji u stambenim objektima imaju ugrađen kalorimetar (poput novih „zgrada za bezbednjake“), plaćaju tokom cele godine mesečno 31 dinar po metru kvadratnom, a dok traje grejna sezona računi su im uvećani za 6,64 dinara po utrošenom kilovat-času.

Tako domaćinstvo od 60 kvadrata povezano na gradsko grejanje godišnje plaća 72.000 dinara, dok ono sa ugrađenim kalorimetrom fiksni deo za celu godinu mesečno plaća 1.860 dinara, odnosno 22.320 dinara godišnje bez uračunatih troškova tokom grejne sezone. U zavisnosti od potrošnje kilovat-sati, mesečni računi za stan od 60 kvadrata u grejnoj sezoni mogu biti veći i za po nekoliko hiljada.

„Nama su prošle sezone računi bili oko 7.000-8.000 mesečno za stan od 60 kvadrata ali sam vodila računa, podešavala radijatore na neku sredinu, na trojku i stalno proveravala kalorimetar. Bilo je slučajeva u zgradi da je ljudima taj promenljivi deo bio i do 20.000 dinara mesečno, ne znam šta im je bio problem“ – kaže naša sagovornica Aleksandra.

Poskupeli svi energenti, TA peć i jeftina struja mnogima spas

S.S. živi u stanu od 60-ak kvadrata, u kom se greje na drva. Za ovu sezonu je nabavio drva za ogrev (bukovina) po ceni od oko 5.300 dinara za jedan „metar“, odnosno 45 evra.

„Nabavili smo oko 10 metara drva, koliko i potrošimo tokom zime otprilke, zavisi da li je zima hladnija ili toplija“ – kaže on.

Ovo domaćinstvo, samo za nabavku drva za ogrev, ove sezone izdvaja oko 53.000 dinara.

Kako saznajemo, kubik bukovog drveta se može naći po ceni od 5.060 dinara do 5.530 dinara. Nije moguće kupiti drva od JP Srbijašume u Vranju, što je nekada bilo uobičajeno, a iz ovog preduzeća navode da ne znaju kada će to opet biti moguće.

Manja ponuda podigla je cenu ogrevnog drveta sa 38 na 42, pa čak i 47 evra.

Afera u „Šumskom“ doprinela povećanju cene?

List Danas navodi da je ceni ogrevnog drveta koja je sada i za 10 odsto veća, prednjačila situacija sa nedavnim hapšenjem više radnika JP Srbijašume u Vranju i susednim opštinama, čime je presečena dugogodišnja nelegalna seča i prodaja ovog energenta.

Jeftinija drva mogu se nabaviti po ceni od 32 do 35 evra, na teritoriji Trgovišta, ali tu treba uračunati i dodatne troškove za prevoz do Vranja.

Tona peleta u junu bila 180, sada i do 240 evra

Još jedan od naših sagovornika Uroš Todorović, kaže da u stanu od takođe 60-ak kvadrata održava temperaturu od 24 stepeni, jer živi sa bebom.

„Zimi je grejanje stalno uključeno, a potrošimo otprilike oko 2 i po tone peleta“ – kaže on.

Međutim, oni koji su pelet već nabavili su odlično prošli, jer je cena povećana i za 15-20 odsto. Kako saznajemo, jedna paleta peleta (tona i 50 kilograma) u junu je koštala oko 180 evra, dok je sada već 240.

Tako, domaćinstvo od 60-ak kvadrata, u slučaju da troši dve tone peleta, za grejanje mora da izdvoji skoro 500 evra, odnosno oko 56.000 dinara, dok je pre nekoliko meseci ta cifra bila 100 evra manja.

Sa druge strane, naša sagovornica Verica Kitanović se greje na struju i tvrdi da se dosta može uštedeti ako se peć uključuje samo noću.

„TA peć sam jedino punila noću, a računi za celu godinu su mi bili do 50.000 dinara“ – kaže ona.

Domaćinstva koja se greju na struju mogu uštedeti, ali ukoliko se isključivo koristi jeftinija  električna energija (niža tarifa). Dopunjavanje peći korišćenjem u doba dana kada se obračunava viša tarifa, i samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci