fbpx
32.4 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Moguć angažman i glumaca iz Vranja – Nova „Nečista krv“ na RTS-u sledeće godine

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Pre nekoliko nedelja produkcijska kuća This and That, koja stoji iza projekata poput filma Dnevnik Diane Budisavljević i serije Jutro će promeniti sve, najavila je snimanje nove serije Nečista krv i filma Hadžijino zvono, po „davno izgubljenom“ scenariju poznatog scenariste i nekadašnjeg novinara ABC televizije u SAD-u Vojislava Nanovića, koji je 1970-ih godina objedinio likove i motive iz različitih dela Bore Stankovića.

Kako je za portal Slobodna reč potvrdila producentkinja kuće This and That Snežana van Hauvelingen, film se snima uz podršku Filmskog centra Srbije i MEDIA programa Kreativne Evrope, a serija u saradnji sa Radio-televizijom Srbije (RTS). Prema njenim rečima, planirano je da se snimanje završi 15. decembra ove godine, a premijerno emitovanje će biti na pomenutom RTS-u.

„Za nas je ovo najveći i najzahtevniji projekat do sada i jedva čekamo reakcije publike“ – započinje.

Kako su preneli mediji, snimanje će zvanično početi 12. avgusta, a u Ripnju kod Beograda, u podnožju Avale, se završavaju radovi na scenografiji za seriju i film. Gradi se Vranje iz 19. veka a neki od objekata su Hadži Trifunova kuća, gradski han, trg sa pijacom, sud, džamija, sahat kula itd. Upitana da li će neke scene biti snimanje u Vranju, producentkinja objašnjava da će snimanje odvijati u pomenutom Ripnju:

„S obzirom na to da je projekat smešten u epohu, iz produkcijskih razloga, većinski deo scenografije se gradi na teritoriji Ripnja u Beogradu gde će odvijati snimanje“ – kaže Snežana von Hauvelingen.

Scenografija u odličnim rukama Milenka Jeremića

Dodaje da je za scenografiju zadužen Milenko Mile Jeremić, veteran u srpskoj kinematografiji koji je radio na našim najvećim filmskim projektima. Samo neki od filmova i serija u čijem stvaranju je Jeremić učestvovao su Boj na Kosovu, Variola vera, Život je čudoJagoda u supermarketu, Rat uživo, Belo odelo, Crna mačka, beli mačor, Lepa sela lepo gore, Nečista krv, Tri karte za Holivud, Poslednji krug u Monci, Otpisani, Balkanski špijun i mnoga druga poznata ostvarenja domaće kinematografije.

Kako objašnjava producentkinja, filmskim radnicima je dozvoljen rad uz poštovanje propisa i mera donešenih u svrhu suzbijanja širenja zaraze izazavane COVID-19 virusom, a i druge delatnosti od kojih zavisi produkcija, kada su u pitanju pripreme pa i samo snimanje, takođe su ponovo aktivne što olakšava posao. Sa druge strane, kako kaže, usled nepredvidljivosti daljeg razvoja epidemije i eventualnih novih mera koje budu bile izdate od strane Vlade, postoji rizik za nemogućnost realizacije projekta u planiranom roku.

Glumačka ekipa se „drži u tajnosti“

Iako su neki mediji preneli da će Hadži Trifuna igrati Dragan Bjelogrlić, kao i da će pored „renomiranih srpskih glumaca“ u ekipi biti i njihove kolege iz Albanije, Grčke i Turske, glavna producentkinja je za Slobodnu reč ukratko objasnila da je izbor glumaca još uvek u toku i da je za kasting zadućena agencija Pajper. Jedno od pitanja bilo je i hoće li biti angažovani glumci iz Vranja:

„Uloge se pažljivo biraju prema zahtevima likova postavljenim u scenariju, pa shodno tome nije isključena mogućnost da će se naći i glumci iz južnih krajeva zemlje“ – kaže.

Navodno je Dragan Bjelogrlić novinarima Kurira već „kratko potvrdio“ angažman u ovom projektu.

„Davno izgubljeni scenario“ i ekipa koja obećava

Ovaj projekat je u javnosti već okarakterisan kao jedan od „najvećih i najambicioznijih“ filmskih setova nastalih u 21. veku za potrebe snimanja jednog srpskog ostvarenja. Scenario za desetodelnu seriju Nečista krv napisao je Vojislav Voja Nanović tokom prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka. On je pripovetke, drame i romane Borisava Bore Stankovića povezao u porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Scenario je pronašao reditelj Milutin Petrović, koji zajedno sa Goranom Stankovićem radi i na ovom projektu.

„Kroz generacije jedne porodice u 19. veku prati se paralelno i rađanje srpske kneževine i opadanje sile Osmanlijskog carstva. Neusmnjivo je da je reč o delu od nacionalnog značaja“ – komentariše producentkinja.

Kako je već najavljeno, pored nezaobilaznog romana Nečista krv u čijem je središtu tragična sudbina lepe Sofke, građa za scenario serije obuhvata drame Tašana, Koštana i Jovča, zbirku pripovedaka Božji ljudi. Serija će imati deset epizoda, a od prve tri će nastati igrani film koji za sada ima radni naziv Hadžijino zvono. Tri početne epizode fokusiraju se na život Hadži Trifuna, Sofkinog dede. Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovekovnom Vranju, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci