fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

NOVE MERE: Na letovanje u Grčku od 1. jula samo uz online prijavu i QR kod

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

ATINA – Vlada Grčke donela je odluku da od 1. jula svi turisti pri ulazu u ovu zemlju moraju da imaju unapred popunjenu elektronsku prijavu, bar dva dana ranije. Na granici će morati da pokažu takozvani „QR“ kod koji će dobiti prilikom prijave. Kada očitaju kod, zdravstveni radnici na granici će odlučiti da li da dalje testiraju turiste na virus COVID-19, prenosi Nova.

Ovo je potvrdilo i Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS), saopštenjem u kom se između ostalog navodi da će putnici u formularu morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika.

„Putovanja nisu stala, ali trenutno svi moramo da se prilagodimo novonastalnoj situaciji i postavljenim uslovima kako bismo sačuvali svoje i zdravlje drugih i sprečili dalje širenje pandemije virusa.“ – navodi se u saopštenju.

Detalji novog protokola su objavljeni na sajtu Vlade Republike Grčke, gde je objavljen i link za prijavu dostupan na engleskom jeziku.

Posebno skretanje pažnje na lažne vesti

Iz UTAS-a su u saopštenju posebno apelovali na putnike da se ne „rukovode napisima u tabloidnoj štampi jer zbog ogromnog broja lažnih vesti u proteklom periodu. Navodi se da tekstovi o tome kako u Grčkoj turiste odvode na „ostrvo gubavaca“, love po plažama i smeštaju u karantine, kako je u Turskoj kazna za nenošenje maske 400 evra i slično, nisu istina i svima nanose ogromnu štetu. Dodaju da bi svi koji razmišljaju o putovanjima van granica Srbije trebalo da donesu odluku na osnovu pravovremenih i istinitih informacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci