fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Vranje čeka Vladin „amin“ za uvođenje vanredne situacije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U Vranju je od 19. juna registrovano preko 120 novih zaraženih virusom COVID-19. Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) upozorava na visoku aktivnost i brzo širenje virusa i oboljenja pluća kod mlađih ljudi. Svakog dana pristižu informacije o punim „kovid“ bolnicama. Dok ispred bolnica u Novom Pazaru, gde je u petak bilo 17 novih zaraženih, Vojska Srbije montira šatore a gradonačelnik Kragujevca proglašava vanrednu situaciju jer se u prethodnih 20 dana sa 68 broj zaraženih duplirao na 130, Grad Vranje – čeka Vladu.

Prema informacijama koje su dostupne u medijima, od 19. do 23. juna u Vranju je registrovano 64 novih zaraženih, uzorci poslati 24. i 25. juna „dali su“ još 27 zaraženih, a 25. i 26. juna je na testiranje poslato još 84 uzoraka, među kojima su uzorci pacijenata sa upalom pluća i teškom kliničkom slikom, od čega je čak 32 zaraženih. Stručnjaci upozoravaju da ovako visok procenat novozaraženih virusom COVID-19 zahteva hitne mere zaštite i uvođenje oštrijih mera. Epidemiolog dr Slađan Stanković iz ZZJZ Vranje je prethodnih dana u izjavi za Danas upozorio da se virus u Vranju brzo širi, a Nova S prenosi njegovu izjavu o postojanju virusa u fabrikama, trgovinskim radnjama i slučajevima gde su cele porodice zaražene.

„Na osnovu rezultata testiranja od 25. i 26. juna na 84 uzorka registrovano je 32 pozitivnih lica. Taj broj treba sasvim sigurno uvećati, dva, ako i ne tri puta. Primetna je visoka aktivnost virusa i njegovo brzo širenje, kao i širenje oboljenja pluća kod mlađe kategorije ljudi.“ – rekao je dr Stanković za Danas.

Od sutra „kovid“ ambulanta u Anti-tuberkuloznom dispanzeru (ATD) postaje takozvana „crvena zona“, jer tamo po navodima lokalnih medija koje su potvrdili i lekari, poslednjih dana dnevno na pregled čeka preko 100 ljudi sa simptomima. U pomenutom tekstu Danasa iz ATD-a je potvrđeno još i da postoje problemi sa funkcionisanjem rendgen aparata za urgentne slučajeve. Trenutno je u vranjskim „kovid“ bolnicama hospitalizovano 112 pacijenata, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je potvrdio medijima u subotu da je u noći između 26. i 27. juna u Surdulici otvorena još jedna „kovid“ bolnica da bi se „rasteretili“ Vranje i Leskovac. Grad Vranje, zvanično, još uvek nije proglasio vanrednu situaciju već je „uputio zahtev Kriznom štabu Vlade republike Srbije za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada Vranja„.

„Za teritoriju dela grada ili grada, vanrednu situaciju na predlog gradskog štaba za vanredne situacije proglašava i ukida gradonačelnik.“ – Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, član 39. („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018)

Gradonačelnik Vranja: Očekujemo odgovor republičkog Kriznog štaba

Redakcija Slobodne reči kontaktirala je jutros gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića koji je potvrdio da se zaista beleži veći broj pregleda u „kovid“ ambulanti prethodnih dana, sa većim brojem pacijenata sa upalom pluća i da se oni dalje upućuju u nadležne bolnice. Objasnio nam je da je na predlog Grada Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici postala „kovid“ bolnica, kako bi se vranjska rasteretila. Gradski krizni štab je zasedao u petak, 26. juna:

Ja sam zakazao hitnu sednicu Gradskog štaba na kojoj smo doneli pravovremene mere i odluke. Pre svega, intenzivirali smo rad svih inspekcija i nadležnih službi koji će kontrolisati sprovođenje epidemioloških mera, koje su već poznate i imaju za cilj sprečavanje širenja virusa COVID-19. – rekao je Milenković.

Dodao je da je Grad uputio republičkom Kriznom štabu zahtev za uvođenje dodatnih, još restriktivnijih mera i da se „odgovor očekuje u ponedeljak tokom prepodneva“, kada i zaseda republički Krizni štab.

Kao ozbiljna lokalna samouprava, imamo dužnost da zaštitimo zdravlje i živote naših sugrađana, jer je to u ovom trenutku preko potrebno. – dodaje gradonačelnik.

Vanredna situacija u Novom Pazaru i Kragujevcu

Grad Novi Pazar proglasio je vanrednu situaciju 25. juna. Do tog dana je na teritoriji Novog Pazara registrovano ukupno 339 zaraženih virusom COVID-19. Poređenja radi, u Vranju je do juče registrovano ukupno 512 zaraženih. Krizni štab ovog grada je zabranio okupljanje više od 5 osoba u javnom prostoru, ugostiteljskim objektima je određeno radno vreme od 7:00 do 19:00 časova, gde se mora držati distanca od 2 metra, i za goste i za zaposlene obavezna je zaštitna oprema (maske i rukavice) i zabranjeno je korišćenje nargile. Zabranjeno je i organizovanje porodičnih slavlja.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić koji je juče imao skandaloznu izjavu da su građanima „potrebni naređenje i motka“ proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada Kragujevca:

„Kragujevac je za vreme vanrednog stanja imao ukupno 68 registrovanih, a u prethodnih 20 dana se taj broj duplirao i sada ima 130 novozaraženih. Na osnovu brzine kojom se virus širi, morali smo da proglasimo vanrednu situaciju.“ – stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca.

Rizična okupljanja i u Vranju – Proslava nekih članova GrO SNS u Zdravstvenom centru

Prošlu nedelju obeležile su proslave izbornih pobeda, a već je potvrđeno da je na COVID-19 pozitivno najmanje troje visokih državnih funkcionera koji su bili u štabu Srpske napredne stranke – Aleksandar Vulin, Maja Gojković i Marko Đurić. Osim njih na žurci su bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i mnogi drugi funkcioneri. Na snimcima je očigledno da nisu nosili maske i nisu održavali fizičku distancu. Situacija je bila „preslikana“ na lokalu, u Vranju se do kasno u noć slavilo uz trubače i vatromet, najviše u štabovima SNS-a i Srpske desnice.

Događaj koji je privukao pažnju lokalnih medija i korisnika društvenih mreža je proslava izborne pobede pojedinih članova gradskog odbora SNS-a u Vranju, koja je održana u punoj svečanoj sali Zdravstvenog centra (ZC). Kako je preneo portal Info Vranjske, na privatnoj proslavi je glavna sestra Jasmina Ristić upalila vatromet na torti na kojoj su bila obeležja stranke i izborni slogan. Deo članstva GrO SNS koji se pojavljuje na fotografijama i zapošljen je u upravi ZC, biće među odbornicima budućeg saziva gradske Skupštine.

Proteklog vikenda su u Vranju održane privatne proslave, venčanja i rođendani, a lokali su radili uobičajeno. Većina zaposlenih koristi maske i rukavice.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci