fbpx
15.9 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Nakon nedelju dana ćutanja o skandalu, Ministarstvo se oglasilo o nestanku sudskog predmeta u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Na sajtu Ministarstva pravde u ponedeljak, 24. jula, objavljeno je saopštenje „povodom medijskih natpisa“ o nestanku spisa žalbenog predmeta u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Vranju, a protiv okrivljenog Dejana Nikolića Kantara, u kojem se navodi da je pokrenut postupak nadzora nad radom ovog pravosudnog organa.

Podsećamo, vest o nestanku sudskog predmeta u Vranju obišla je Srbiju u petak, 21. jula, iako su nadležne službe uočile da predmet nedostaje u utorak, 18. jula. Tako se u Vranju tri dana „ćutalo“ o do sada neviđenom skandalu, a mali broj novinara koji su se interesovali i slali upite Višem sudu nisu o ovome pisali bez zvaničnih informacija.

Prvi se javno oglasio izvršni direktor ANEM i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, koji je za portal Nova.rs 21. jula rekao da je i on iz nekoliko nezvaničnih izvora došao do saznanja da se radi o predmetu u kojem je Dejan Nikolić osuđen na 18 meseci zatvora.

Matić, koji više od godinu dana prati suđenja Nikoliću, kao posmatrač ispred Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kao oštećeni kada je grad Vranje oblepljen plakatima sa njegovim likom, ali i u ulozi svedoka na drugom suđenju Kantaru za pretnje vlasnici i zaposlenoj u OK radiju, rekao je da je očekivao pokušaje da se odloži odluka Višeg suda, ali da nije mogao da zamisli da će „predmet volšebno nestati“.

„Nikolić je na izdržavanju kazne od 14 meseci zatvora za ugrožavanje bezbednosti zaposlenima u OK radiju do 17. avgusta ove godine. U međuvremenu je za novo uzgrožavanje bezbednosti, ponovljeno delo u samo nekoliko meseci, osuđen na 18 meseci zatvora. Viši sud treba da odlučuje po ovoj žalbi i sada imamo akcije da se odloži odluka Višeg suda kako bi Nikolić izašao na slobodu, jer bi u slučaju potvrde novih 18 meseci, on ostao na izdržavanju kazne i za tih 18 meseci“ – objasnio je Matić.

Istog dana, 21. jula, oglasio se i Viši sud, koji je medijima poslao zvaničnu potvrdu da je predmet nestao i da se radi upravo o predmetu protiv Nikolića.

U odgovoru koji je potpisala portparol suda – sudija Aleksandra Tošić-Arsić su naveli da je predmet primljen u Viši sud 12. jula 2023. godine, a da je 18. jula „primećeno od strane nadležnih službi suda koje su postupale, da u spisima predmeta Višeg suda u Vranju, koji je formiran po izjavljenim žalbama, nedostaje predmet Osnovnog suda u Vranju“.

Naveli su i da su „preduzete sve potrebne mere radi pronalaženja predmeta i formirane komisije“.

„Kako isti još uvek nije pronađen, VF predsednika Višeg suda u Vranju pored već preduzetih zakonskih mera, pokrenula je postupak za hitno obnavljanje spisa predmeta, kako bi se po izjavljenim žalbama blagovremeno donela odluka i nesmetano vodio krivični postupak, a pored navedenog biće podnete i krivične prijave protiv NN izvršioca nadležnom tužilaštvu“ – stoji još u odgovoru Tošić-Arsić.

Nakon skoro nedelju dana otkad je uočeno da je predmet nestao, a četiri dana od prve informacije u medijima da se radi o predmetu protiv Nikolića, konačno se oglasilo i Ministarstvo pravde.

Osim informacije da je rad Višeg suda pod nadzorom, iz Ministarstva kažu da će posle izjašnjenja predsednice suda preduzeti neophodne mere, imajući u vidu okolnosti slučaja.

„Napominjemo da je predsednica Višeg suda u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv NN lica u vezi sa spornim događajem i da Visoki savet sudstva i Vrhovni sud takođe preduzimaju mere iz svoje nadležnosti“ – stoji u objavi na sajtu Ministarstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci