fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

NALED: 200.000 građana dobilo otkaz u prvom talasu, posao za Rome u Vranju

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Prvi talas pandemije kovida-19 doveo je do otpuštanja oko 200.000 ljudi ili osam odsto zaposlenih u Srbiji , a neizvesnost na tržištu rada posebno se negativno odražava na Rome, Romkinje i druge marginalizovane grupe, saopštila je o NALED posle konferencije „Inkluzija – solidarnost i potencijal za razvoj“, koja je organizovana u saradnji sa GIZ.

Na toj konferenciji je najavljeno da će 210 teže zapošljivih osoba dobiće priliku za dodatni angažman kroz „Cash for work“ poslove, nalik javnim radovima. Podrška radnom angažovanju predviđena je u Vranju, Pirotu, Aleksincu, Kruševcu, Kragujevcu i Subotici gde će i oko 300 Roma i drugih osoba iz marginalizovanih grupa pohađati obuke za aktivno traženje posla kako bi obezbedili svoje dugoročno zapošljavanje.

Već nekoliko godina broj Roma na evidenciji Nacionalne službe za zapošlјavanje kreće se oko cifre od 25.000. Mere socijalne pomoći tiču se najsiromašnijih delova stanovništva i romske porodice su najbrojniji korisnici ovog vida podrške“ – rekla je resorna minitarka Darija Kisić Tepavčević.

Ambasador Nemačke Tomas Šib smatra je da je pandemija virusa COVID-19 „unela neizvesnost u svakodnevni život lokalnih zajednica“ i da su marginalizovane grupe posebno osetljive i trpe „značajne posledice te situacije“.

Postoji očigledna potreba za bolje koordiniranim odgovorom lokalnih samouprava kako bi se pomoglo njihovim lokalnim zajednicama, a posebno onima koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom“ – rekao je Šib.

Drugi deo projekta „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije kovid-19“ obuhvatiće i 3.500 romskih porodica u 18 gradova i opština, koji će biti informisani o merama prevencije i oporavka od korona virusa.

Izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović rekla je da, prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 150.000 Roma, a da je nezvanično taj broj i do četiri puta viši.

Kako bi se ostvarila bolja komunikacija sa romskom populacijom i brže reagovalo na njihove potrebe, plan projekta je da u svakoj od 18 lokalnih samouprava, u saradnji sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, bude angažovani i obučeni lokalni medijatori koji će u kontinuiranom radu sa osetljivim grupama raditi na njihovom informisanju i osnaživanju“ – rekla je Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci