fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Napad na dečaka u Vranju institucijama prijavljen 31. oktobra

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Da je osmogodišnji dečak iz Vranja zadobio povrede tako što su ga „najverovatnije trojica dečaka tukla u jednoj igraonici“, nadležni iz policije i tužilaštva saznali su 31. oktobra ove godine, nakon prijave doktora Dečijeg dispanzera u Vranju. Iz PU Vranje, Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Vranju navode da se slučaj ispituje, kao i da je Centru za socijalni rad naloženo preduzimanje daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti. Majka dečaka svedoči da se nasilje nad njenim sinom dešava i u školi još od prvog razreda, te da će „isterati sve na čistac“.

O slučaju napada na osmogodišnjaka u Vranju pročulo se tek nedelju dana kasnije, kada je na Instagram stranici Stop nasilju objavljen snimak sa nadzornih kamera iz igraonice u centru Vranja, koji je vlasnica igraonice ustupila roditeljima dečaka J.Đ. i B.Đ.

Brzo je slučaj postao viralan u svim nacionalnim medijima, nakon čega se saopštenjem da se radi na njemu oglasio i MUP Srbije.

„Policija je obavestila Više javno tužilaštvo u Vranju, koje se izjasnilo da treba da se prikupe obaveštenja o događaju, kao i da se obavesti Centar za socijalni rad, radi preduzimanja daljih mera i radnji iz svoje nadležnosti“ – navodi se u saopštenju.

Po nalogu Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju policija nastavlja dalji rad na rasvetljavanju svih činjenica u vezi sa ovim događajem, dodaje se.

U izveštaju lekara Dečijeg dispanzera od 31. oktobra ove godine, koji su roditelji ustupili Instagram stranici Stop nasilju i novinarima, stoji da dečak ima hematom u levom slepoočnom predelu iz plitku ogrebotinu dužine oko pola centimetara, hematom leve usne školjke, diskretan otok leve šake, kao i da se u toku noći žalio na glavobolju i mučninu.

Majka dečaka u izjavi za portal Nova.rs tvrdi da je njen sin žrtva vršnjačkog nasilja od prvog razreda, da se sve „gura pod tepih, ali da je rešila da sve istera na čistac i da odgovorni za nasilje nad njenim detetom budu kažnjeni“. Novinarima je rekla da je sve počelo verbalnim nasiljem i uvredama na račun fizičkog izgleda, a da je to vremenom preraslo u fizičko nasilje.

Vlasnica igraonice: „Ne znam kakva je to tuča bila da se diže tolika buka i galama“

U telefonskom razgovoru sa novinarkom portala Nova.rs, vlasnica sporne igraonice u centru Vranja potvrdila je autentičnost snimka, kao i da su oni taj snimak ustupili roditeljima dečaka. Tvrdila je da je dečak iz igraonice izašao „potpuno normalan“.

„Ne znam kakva je to tuča bila da se diže tolika buka i galama, ali dete je sasvim normalno izašlo iz igraonice. Deca su bila nemirna, oni su se u prolazu čačkali, i sada dete ima modrice po telu, jeste, ima, ali oni su se to možda napolju čačkali, odavde je dete izašlo bez povreda“ – rekla je ona.

Ona u nedelju, 6. novembra, nije bila upoznata sa činjenicom da je snimak već objavljen na Instagramu i u nekim nacionalnim medijima.

Škola koju pohađa napadnut dečak: Jedan izdvojen događaj u drugom razredu

Majka napadnutog dečaka se pre nekoliko dana obratila novinarima portala InfoVranjske, koji su kontaktirali sa nadležnima iz Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić iz Vranja. U odgovoru mejlom koji je redakciji stigao 3. novembra, naveli su da do tog trenutka nije bilo saznanja da je učenik „U.Đ. zadobio teške telesne povrede tokom boravka u prostorijama škole ili u školskom dvorištu“.

Što se tiče nasilja od prvog razreda u vidu uvreda na račun njegove kilaže, bio je jedan izdvojen događaj u drugom razredu, koji je razrešen kroz individualne razgovore sa učenicima, praćenjem ponašanja učenika, kroz razgovore sa roditeljima, kao i obradu nastavnih jedinica kroz koje se provlači data tematika“ – stoji u odgovoru škole portalu InfoVranjske.

Pomenuta učiteljica u dugogodišnjem radu nije imala pritužbe roditelja na vaspitno-obrazovni rad.

Prema instrukcijama sa Nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje decu (www.cuvamte.gov.rs), svaka obrazovna ustanova ima poseban tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kraće Tim za zaštitu. Više o članovima i obavezama tima, kao i o merama koje ustanova preduzima u zavisnosti od nivoa nasilja nad detetom/učenikom, ali i situacijama kada se uključuju druge ustanove, može se pročitati na sajtu platforme.

Takođe, na sajtu je moguće prijaviti slučajeve vršnjačkog nasilja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci