fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Narod Vranja je oduševljeno proslavio dan potpune pobede nad fašističkom Nemačkom (Slobodna reč 1945.)

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

***

Taj davno očekivani dan, iako nije došao iznenada, izazvao je veliku radost u narodu, tako da se je ta radost pretvorila u buru oduševljenja, izražavanu snažnim poklicima pobedi i vođama pobedonosnih armija, poklicima naroda koji se je godinama borio za prava na život i koji je kroz narodno oslobodilačku borbu  uspeo da ih izvojuje. Toga dana narod je manifestovao sreću, koja je izvirivala iz dubine duše najširih narodnih slojeva koji su najviše zala preživeli za vreme okupacije.

Na centralnom trgu je masa sveta klicala Crvenoj armiji, oslobiteljki čovečanstva od fašističkog terora, klicala novostorenoj narodnoj jugoslovenskoj armiji, koja je, pomagana od saveznika, zadavala smrtne udarce fašizmu, klicala genijalnim vođama nepobedivih armija radnika i seljaka maršalu Staljinu i TItu i savezničkim vojskama. Posle dugog veselja na trgu narod je sa transparentnima krenuo ulicama da bi se na kraju zadržao u salli Omladinskog doma gde je ostao do kasno u noć u igri i pesmi.

9. maja u 10 časova pore podne dugačka povorka građana koja je brojala nad 3 hiljade ljudi, pošla je, sa vencima i cvećem, ka gradskom groblju, da oda počast borcima Jugoslovenske armije i crvenoarmejcima, koji su pali u borbi za oslobođenje naše domovine. Nad grobovima palih heroja, koji su bili iskićeni cvećem, kulturna ekipa sindikalnog veća otpevala je posmrtni marš, posle čega je komesar bataljona narodne odbrane održao kratak ali dirvljiv govor.

***

Sa groblja je masa krenula ka trgu gde je održan veliki miting. Predsednik okružnog odbora JNOF-a drug Despot Stefanović je istakao veličinu dana pobede nad nemačim fašizmom i samim tim nad svim nazadnjaima i njegovim slugama u celoj Evropi, veličinu dana kojim se završava strašan rat i kojim počinje jedan period srećnog života, period izgrađivanja nove društvene zajednice, koji će se slobodno razvijati na pravim demokratskim načelima.

***

Drug Staniša Tošić je u ime omladine dao zavet da će se sva omladina sakupljena i sjedinjena do kraja držati puta koji je odredio drug Tito, najveći prijatelj omladine.

Za sve vreme mitinga govornici su prekidani burnim manifestacijama radosti, poklicima pobednicima: Živeo genijalni vođa Crvene armije maršal Staljin, Živela Crvena armija, Živeo maršal Tito, Živela Jugoslovenska armija, Živeli saveznici i dr. i snažnim demonstracijama protiv svih onih koji su na strani fašizma i prikriveno ili javno rade na štetu tekovina koje je sam narod izvojevao.

Po podne je kulturna ekipa na otvorenom polju, pred gimnazijom dala svoj program, posle čega je nastalo narodno veselje koje je trajalo duboko u noć.

Članak je izvorno objavljen 12. maja 1945. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci