fbpx
20.8 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Negiranje nauke nije sloboda, poručuju civilno društvo, medicinari i mediji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Organizacije civilnog društva, medicinska i medijska udruženja okupljena u grupi „Vakciniše se!“ upozorile su danas da se Srbija nalazi u dramatičnom epidemijskom trenutku, a pluralizam političkih stavova i sloboda govora ne uključuju svesno i ciljano negiranje naučnih činjenica i iznošenje neistina o zaraznoj bolesti kovid-19.

Iznošenje različitih pogleda i kritika na ponuđeni odgovor države na zdravstvenu krizu potrebno je i korisno, ali ono što je štetno i po čitavu zajednicu pogubno, bilo da dolazi od predstavnika vlasti ili opozicije, jeste negiranje ili relativizovanje bolesti i njenih posledica, širenje atmosfere straha i zastupanje nenaučnih stavova i teorija zavere koji građane i građanke odvraćaju od vakcinacije, ukazuje se u saopštenju.

Oktobar je, po zvaničnim podacima, najsmrtonosniji mesec od početka epidemije sa ukupno 1.721 umrlom osobom. Stanje u kovid bolnicama i ambulantama je najteže od početka epidemije, upozoravaju iz grupe „Vakiciniši se!“.

Vakcinacija predstavlja najefiksnije sredstvo u borbi protiv zaraze. Vakcine protiv kovida-19 su najispitivanije vakcine do sada i njihova bezbednost i efikasnost potvrđena u pouzdanim kliničkim studijama, dodaje se u saopštenju.

Grupa „Vakciniši se!“ pozvala je naučne i obrazovne ustanove da saberu snage i deluju proaktivno – da postanu barijera obmanama i manipulacijama koje dolaze od neodgovornih grupa i pojedinaca, a medijske kuće, urednike, novinare da istražuju, pruže građanima pouzdane i proverene informacije, a medijski prostor ne ustupaju ličnostima koje iznose grube i opasna neistine.

Pozvali su i kolege iz organizacija civilnog društva da doprinesu širenju istine o vakcinama i njihovom značaju, naročito u lokalnim zajednicama u kojima deluju.

Više nego ikada potrebno nam je odgovorno ponašanje i stvarna solidarnost svih učesnika u javnom i političkom životu kako bismo se izborili sa zarazom i preživeli kao zajednica, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisale 23 organizacije.

To su: Društvo za održivu budućnost Koraci, Centar Biopolis, Biro za društvena istraživanja BIRODI, Fondacija Sloboda štampe, Građanske inicijative, Podrinske, Regionalna informativna agencija JUGpress, Impuls Tutin, Nedeljnik Nova Naša, Centar modernih veština, Akademija ženskog liderstva i Centar za ženske studije.

Saopštenje su potpisale i Asocijacija Duga, Forum civilne akcije Požega, Radio Zlatousti, Centar građanskih vrednosti, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Evropski pokret u Srbiji, Žene za mir, Ujedinjeni protiv kovida, Evropski pokret u Srbiji i FemPlatz.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci