fbpx
15.8 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

Nova: Hitno povučena „Torlakova“ BSG vakcina za bebe

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Vakcina BSG protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“, objavio je portal Nova.rs pozivajući se na dokument u koji je redakcija imala uvid.

U dokumentu datiranom 15. marta čiji faksimi je objavljen s potpisom koordinatora za opoziv, zahtevano je hitno povlačenje BSŽ vakcine zbog „sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani“.

„Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda“, nalog je koordinatora, naveden u dokumentu.

Prema pisanju portala Nova.rs, te vakcine su do leta 2022. navodno aplikovane deci, iz proizvodnje u pogonu Instituta „Torlak“, međutim u oktobru prošle godine javnost je obaveštena da su novorođenčad umesto ove vakcine, primala bugarsku vakcinu, zapravo samo fiziološki rastvor. Razlog je bilo pogrešno dato uputstvo za korišćenje, a potom se ispostavilo da od juladeca ne primaju „domaću“, već bugarsku vakcinu, koju je „Torlak“ u vreme kada je Institutom rukovodila doktorka Vera Stoiljković, porčuo iz Bugarske.

„U međuvremenu je očigledno ponovo Torlakov pogon počeo sa proizvodnjom, da bi je sada konačno povukli zbog neefikasnosti i sumnje u kvalitet. Nije poznato da li su, i koliko je beba, primilo vakcinu koja je sada proglašena neefikasnom“, navodi portal Nova.rs.

Krajem oktobra 2022. ministarka zdravlja Danica Grujičić obavestila je javnost da je u GAK „Narodni front“, 600 beba umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor, a slučaj je preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci