fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Novi koordinator ZC Vranje bio osuđen na 5 meseci zatvora zbog nameštanja tendera

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / LESKOVAC – Nakon nekoliko afera i sve gore epidemiološke situacije u Vranju, Ministarstvo zdravlja imenovalo je novog-starog koordinatora Zdravstvenog centra, aktuelnog upravnika leskovačke Bolnice dr Nebojšu Dimitrijevića. Ovo je dr Dimitrijević potvrdio novinarima portala VOM. Na ovoj funkciji je već bio u oktobru 2016. godine, a krajem 2019. godine je bio u pritvoru zbog sumnje da je nameštao tender. U julu 2020. godine ga je Viši sud u Nišu prvostepeno, nepravosnažno, osudio na 5 meseci zatvora i godinu dana zabrane rada u struci.

U međuvremenu je dr Dimitrijević u intervjuu za portal Slobodna reč govorio o greškama ZC Vranje zbog kojih je poslat: Dimitrijević: Rukovodstvo ZC Vranje mora više da poštuje zaposlene i medije

U julu 2020. godine su novinarima Južnih vesti iz Višeg suda u Nišu potvrdili da je Dimitrijević proglašen krivim za krivično delo zloupotreba službenog položaja, iako se prvobitno teretio za krivično delo trgovina uticajem, jer je u toku postupka tužilac izmenio optužnicu. Pored zatvorske kazne od 5 meseci, izrečena mu je mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od 12 meseci.

Na tu presudu je Dimitrijević imao pravo žalbe, pri čemu bi njegova „sudbina“ bila u rukama Apelacionog suda u Nišu. Prvostepenom presudom Dimitrijević nije pravosnažno osuđen, odnosno njegova krivica još uvek nije utvrđena. Redakcija portala Slobodna rečobratila se Apelacionom sudu u Nišu za komentar o slučaju, u nameri da se utvrdi da li postoji žalba i koji je status predmeta, a odgovor ćemo blagovremeno preneti čitaocima.

Osam meseci od tada, prema pisanju portala VOM, on je postavljen za koordinatora Zdravstvenog centra u Vranju, a ova vest stiže istovremeno sa slanjem „specijalnog tima“ Kriznog štaba koji je trebalo da utvrdi zbog čega je epidemiološka situacija u Vranju nedeljama loša, a vranjsko zdravstvo potresaju afere, od kojih je poslednja slučaj pogrešno vakcinisanog Slađana Antića.

Kako je Dimitrijević izjavio za ovaj portal, „već par dana je na zadatku“ koordinatora i „želi da veruje da će se situacija rešiti i da može da se prevaziđe ova situacija“:

„Da se ne lažemo, nije dobra. Ja ću iskustvo u organizaciji leskovačke kovid-bolnice koja je dobila sve pohvale za organizaciju preneti kolegama u Vranju“ – rekao je Dimitrijević za VOM.

Prvi put bio u pritvoru 2019. godine, član SNS-a

Slučaj dr Dimitrijevića od početka su pratili novinari portala Južne vesti, koji su u februaru 2019. godine objavili da je zbog sumnje da je menjao konkursnu dokumentaciju javne nabavke za usluge održavanja higijene u Bolnici, kako bi posao dobile beogradske firme TranslyRespekt legal, Dimitrijević uhapšen zajedno sa saradnicom M.M. i predstavnikom firme D.S. Tada mu je određen pritvor od 30 dana, kako ne bi uticao na svedoke.

„Direktor Bolnice Nebojša Dimitrijević tereti se za krivično delo trgovina uticajem, njegova saradnica, 51-godišnja M. M. za zloupotrebu službenog položaja, dok se predstavniku privatne firme 43-godišnjem D. S. stavlja na teret trgovina uticajem podstrekivanjem“ – navode Južne vesti u tekstu o procesu suđenja.

Takođe, nakon hapšenja je leskovačka Bolnica poništila spornu javnu nabavku sa obrazloženjem da je „došlo do povrede osnovnih načela javnih nabavki, utvrđenih Zakonom o javnim nabavkama„. Kako su prenele Južne vesti, pet dana od hapšenja oglasio se i tadašnji gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je izrazio žaljenje što su njegovom bliskom saradniku i partijskom kolegi (SNS) „stavljene lisice na ruke“.

Miljenik ministra Lončara zbog menadžerskih sposobnosti

Prema pisanju portala Vranje News, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u oktobru 2016. godine, nakon što je odlučio da smeni v.d. direktora ZC Vranje Vladimira Stamenkovića, dr Dimitrijeviću dao mandat da vodi vranjsko zdravstvo, do izbora novog rukovodioca ZC. Kako je objašnjeno, Dimitrijević je član Srpske napredne stranke i potpredsednik gradskog odbora SNS-a u Leskovcu. Takođe, tokom 2013. godine je bio šef kabineta gradonačelnika. Ranije je u Vranju i Bujanovcu radio kao vojni lekar, piše Vranje News.

„Lončar je tada zamislio da Dimitrijević, sa kolegom Slavišom Božićem (SNS), direktorom Doma zdravlja u Leskovcu, dođe u Vranje i spasi ono što se spasiti može dok sve lađe vranjskog zdravstva ne potonu. Preporučio ih je navodno kvalitetan i predan menadžerski rad u Leskovcu“ – navodi se.

Prema navodima ovog portala, Dimitrijeviću je opozicija u Leskovcu zamerila da je sam povećao platu sa 130.000 na 170.000 dinara, tvrdeći da je to konstatovao i državni revizor, a Dimitrijević je sve „demantovao i pokazao obračun plate na 111.000 dinara“. Dalje, pre izbijanja afere oko nameštanja tendera u leskovačkoj Bolnici, u martu 2018. je bio „izaslanik ministra Lončara u Vranju“ zbog tri nerazjašnjena slučaja smrti u vranjskom zdravstvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci