fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Novi lider Albanaca u Srbiji Nevzad Luftiu: Iz stranke „na desno“, bez njih puca vlast

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

BUJANOVAC / BEOGRAD – Nakon sedmomesečne „sage“ o Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine (NSA) i neuspeha stranaka da dogovore većinu posle neposrednih izbora u novembru prošle godine, na jučerašnjoj elektorskoj skupštini za izbor članova NSA koja je održana u Sportskoj hali „Mladost“ u Bujanovcu, najviše glasova pripalo je koaliciji koja smatra da bi novi predsednik NSA trebalo da bude Nevzad Luftiu iz Pokreta za demokratski progres (PDP). 

„Pobedničku“ listu činile su četiri stranke, Partija za demokratsko delovanje (PDD), pomenuti PDP, Demokratska partija (DP) i Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji će kandidati dobiti 10 od mogućih 15 članova Saveta.

Lista Alternative za promene (AP) Šćiprima Arifija, koju je predvodio Levent Ćazimi, sin Ridvana Ćazimija, jednog od čelnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), u budućem sazivu NSA imaće pet mandata.

Mesto predsednika NSA će Luftiju biti potvrđeno nakon glasanja svih 15 članova, koje bi trebalo da se održi u naredne dve nedelje.

Podsećamo, pre izbora su četiri stranke koje su osvojile 10 mesta potpisale sporazum o „ko-upravljanju“ savetom, koji predviđa da će četvorogodišnji mandat predsednika biti podeljen između PDP i PDD, te će pomenuti Luftiu iz PDP na čelu biti u naredne dve godine, nakon čega bi tu poziciju trebalo da ustupi kandidatu iz PDD.

Mesto predsednika po cenu pucanja vlasti u Bujanovcu

O novom vođi Saveta Albanaca Nevzadu Luftiu javnost na jugu Srbije zna vrlo malo. Sa liste kandidata za članove NSA može se videti da je pravnik rođen 1993. godine.

Upućeniji u lokalnu političku scenu kažu da je jedan od najbližih saradnika lidera PDP-a, Šćiprima Muslijua, koji je nakon izbora u nedelju izjavio da će „nastaviti političku borbu za oživljavanje saveta u skladu sa vizijom istorijskog predsednika Jonuza Muslijua“ (njegov otac).

Luftiu je odbornik u Skupštini opštine Bujanovac, gde je njegova partija u vladajućoj koaliciji, i u nekoliko izbornih procesa i konstituisanja lokalne Skupštine u poslednjoj deceniji, bila je „veto igrač“, odnosno, uvek su ih pobednici izbora birali za koalicione partnere jer bez njih nije bilo moguće formirati vlast.

Po cenu te vlasti, nakon izbora za članove NSA, PDP je insistirala da dobiju mesto predsednika, za koje je odmah predlog bio Luftiu. Prošli su svi rokovi, članovi i lider NSA nisu odabrani, država je postavila privremeni organ i kao posledica, održana je pomenuta elektorska skupština, na kojoj je PDD popustio, i dogovorili su se da imaju mesto predsednika NSA na po dve godine.

PDP je bio rešen da „izgura“ Nevzada Luftiua i skloni iskusnog političara Ragmija Mustafu, koji je na čelu NSA bio od 2018. godine, i prema rečima našeg sagovornika, imao je veoma produktivan mandat – afirmisao je savet, pokrenuo je kampanju za besplatne udžbenike, zalagao se za dijalog itd.

Radikalna obećanja o promeni naziva OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači

Prema rečima našeg sagovornika, novinara portala Bujanovačke Nikole Stevanovića, novi lider Albanaca je imao malo radikalnija obećanja u slučaju da dođe na ovu funkciju.

Na društvenim mrežama često ranije umeo da istakne kako „nije iskoristio odborničku funkciju da bi se zaposlio“, ali je imao i zanimljivu izjavu pre izbora za članove NSA, kada je kao nosilac liste izjavio da će prva inicijativa, kada postane predsednik, biti da odbor škole koja nosi ime Desanke Maksimović u selu Biljača promeni naziv:

„Imao je radikalno obećanje, jer smatra da je ‘uvreda’ za Albance da se škola zove Desanka Maksimović, u selu koje je albansko. Generalno, on jeste iz stranke koja je nastavila sa desnim stavovima Jonuza Muslijua“ – kaže Stevanović.

Naposletku, sveže lice PDP-a je „kompromis da koalicija ponovo ne pukne“, kaže naš sagovornik.

Nedžat Beljulji: Podržavam ga ali i posmatram

Poznati biznismen iz Bujanovca, vlasnik medijske kuće TV Spektri i nekadašnji predsednik opštine, Nedžat Beljulji, jedan je od onih koju su javno podržali Luftiua. Kako je naveo u objavi na svom Facebook profilu, „trenutno nema iskrenijeg i skromnijeg političara nove generacije u ‘Preševskoj dolini'“, smatra da je „kreativan i visoko kulturno obrazovan“.

„Preuzeo je ovaj veoma važan zadatak za Albance ‘Preševske doline’, želim mu dobro zdravlje i uspeh u dužnosti. Nudim mu maksimalnu podršku ali ću istovremeno posmatrati njegov rad“ – poručio je Beljulji.

Luftiu je neposredno nakon izbora na svom Facebook profilu poručio da želi da kaže „par reči o tri godine koliko je savetnik u Skupštini opštine Bujanovac“, istakavši da će njegove aktivnosti preuzeti ljudi „koji su ga kontinuirano podržavali“ i zahvalio se lokalnoj vlasti na prilici da deluje.

„Živim u ubeđenju da raditi za druge nije samo dužnost već i sreća, ovo je put koji sam izabrao. Znam da neko sumnja ali vreme će dokazati sve“ – poručio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci