fbpx
23.2 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Novi zakon: Policajci će kažnjavati građane zbog nenošenja maski

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, piše današnji Blic, navodeći da je najvažnija izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zadatak nove Vlade Srbije.

To znači da će policija moći da sankcioniše svako nepridržavanje protivepidemioloških mera – od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima.

Čim izmene zakona budu usvojene u Skupštini, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta, saznaje Blic.

Prema nevodima lista, kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera biće od 50.000-150.000 dinara za građane, 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica, 50.000 do 150.000 dinara za ovlašćenu osobu u pravnom licu, 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.

Građani koji budu sankcionisani jer ne nose masku kaznu od 5.000 dinara mogu da plate 2.500, ako ti urade u roku od osam dana. Do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a ukoliko bude usvojen najavljeni zakon moći će da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci