fbpx
16.6 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

NUNS: Vranjski SNS širi versku, nacionalnu i rasnu mržnju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) smatra „nedopustivim“ saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju, u kome se lokalni portal InfoVranjske označava kao „teroristički i izdajnički“.

NUNS smatra da se u saopštenju „neprimerenom retorikom širi verska, nacionalna i rasna mržnja, a portal InfoVranjske optužuje da je glasilo drugog naroda, te ‘saučesnik terorističke organizacije koja javno iznosi separatističke namere prema još jednom delu srpskih teritorija'“.

NUNS najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra je neprihvatljivom, jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane.

„Podsećamo da je govor mržnje u Srbiji kažnjiv, što je definisano u više pravnih akata – članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije, članom 75 Zakona o javnom informisanju i medijima, članom 51 Zakona o elektronskim medijima, a govor mržnje je prepoznat i kao krivično delo u članu 387, stav 4 Krivičnog zakonika“, saopštio je NUNS.

NUNS poziva SNS da „osudi saopštenje svog Gradskog odbora iz Vranja i ogradi se od ovakvog načina komunikacije“, kao i da „nadležne institucije preduzmu pravne korake i kazne ovakvu vrstu govora mržnje“, dok će novinarsko udruženje „o ovom grubom kršenju zakona obavestiti sve relevantne institucije u čijoj je nadležnosti borba protiv govora mržnje“.

Saopštenje su integralno i bez spornih delova objavili i neki lokalni mediji, poput RTV Vranje i TV Vranjska plus.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci