fbpx
12.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Juče neki zabušavali, a gde su poslanici iz Vranja danas kada je u toku najvažnija sednica u ovom sazivu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da se razmatra predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića nakon dva masovna zločina u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca, počela je danas u 11 sati, nakon jučerašnjeg odlaganja zbog nedovoljnog broja prisutnih poslanika. Predlagač smene ministra, Miroslav Aleksić, poručio je da vladajuća stranka ima apsolutnu vlast, te da ona nosi i apsolutnu odgovornost, dok je predsednica Vlade Ana Brnabić poručuje da je za „apsolutno ‘ne’ smeni Gašića“.

U sali je danas prisutno 167 poslanika, koliko je neophodno za kvorum i rad Narodne skupštine. Na početku zasedanja predsednik Skupštine Vladimir Orlić upitao je poslanike opozicije „da li su se zahvalili poslanicima većine što su obezbedili kvorum“.

Poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević zahvalio se Orliću jer je, kako je rekao, „pustio poslanike uđu u salu u Parlamenta“.

„Pozdravio bih kolege iz vladajuće većine i nadam se da su se juče nakon odlaganja ove sednice odmorili“ – rekao je on, aludirajući na navode opozicionih poslanika da su rad Skupštine juče opstruisali upravo poslanici vladajuće većine.

Podsećamo, juče je u toku dana na zvaničnom Twitter nalogu jednog od poslanika opozicije iz Niša, Đorđa Stankovića (Narodna stranka), objavljen snimak sa spiskovima koji se nalaze u holu skupštine, a koji potpisuju prisutni poslanici. Prema njegovim tvrdnjama, juče je strana skupštinske sale na kojoj sede poslanici vladajuće većine, bila prazna, a pojedini su se „redovno upisali za troškove puta“, ali se nisu pojavili u sali.

Na spisku vidljiv samo Manićev potpis

Kada se radi o poslanicima iz Vranja, na tom snimku se video samo potpis Dejana Manića iz redova Jedinstvene Srbije.

Od njih četvorice iz Vranja – Slaviša Bulatović (SNS), Momir Stojilković (SNS/Pokret snaga Srbije), Dragan Nikolić (Zavetnici) i pomenuti Manić – na spisku narodnih poslanika Odeljenja za prikupljanje i obradu podataka od 14. juna 2023. godine, potpis stoji samo kod imena i prezimena Dejana Manića.

Tako se ne može reći da su se upisali za dnevnice, a nisu se pojavili, jer njihovih potpisa i nema, a proverili smo da li su poslanici prisutni u sali danas.

Manić za portal Slobodna reč kaže da je bio prisutan „i juče i danas“, te da „savesno radi svoj posao“. Upitan da li su njegove kolege iz Vranja danas u sali, kratko je odgovorio: „Tu su svi i Nika“.

Pomenuti poslanik Dragan Nikolić (Nika), u izjavi za naš portal kaže da je bio prisutan na svim sednicama, ali nije nam dao informaciju o tome da li su prisutni Bulatović i Stojilković:

„Prisutan sam na svim sednicama i svakog dana. Govorim na svim sednicama od konstituisanja parlamenta od 1.08.2022. Za ostale informacije zovite ostale poslanike“ – napisao je on.

Prema saznanjima portala, danas sednici prisustvuje i Momir Stojilković, dok za Bulatovića nemamo još uvek zvaničnu potvrdu.

Brnabić: Apsolutno „ne“ smeni Gašića

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvuje sednici u društvu Bratislava Gašića. Kako je izjavila nakon izlaganja Aleksića, ne podržava njegovu smenu i neće je predložiti jer smatra da „trebamo da čuvamo ljude koji odgovorno rade svoj posao“, javlja FoNet.

„Nisam za smenu Bratislava Gašića. Možete da dobijete i više od toga. Umesto što tražite smenu Bratislava Gašića možete da dobijete ostavku čitave Vlade, ukoliko to budete želeli, nakon toga idu izbori.Vlast u Srbiji će se menjati samo i isključivo demokratskim putem, na izborima“ – rekla je Brnabić u Skupštini Srbije obraćajući se poslanicima opozicije.

Ona je poručila da „nije spremna kao predsednica Vlade da joj bilo ko drugi kadrira u timu i da joj se kadrira na ulici“.

Sednicu na kojoj se raspravlja o izglasavanju nepoverenja Gašiću tražili su poslanici opozicije, a ovlašćeni predlagač je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić. Smena Bratislava Gašića je takođe i jedan od zahteva sa skupova „Srbija protiv nasilja“.

Aleksić: Apsolutna vlast nosi apsolutnu odgovornost

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da su tragedije koje su zadesile zemlju, dva masovna ubistva u Srbiji, „nastavak neodgovorne politike vlasti koja ne podrazumeva prevenciju, već represiju“, prenosi FoNet.

On je, za skupštinskom govornicom, rekao da je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ institucionalna odgovornost, što znači da oni koji upravljaju državom imaju najveću odgovornost, a kada su u pitanju dva masovna ubistva u Srbiji to su Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin i bivši ministar prosvete Branko Ružić.

Aleksić je, obrazlažući Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 poslanik opozicije, rekao da „krivica i odgovornost nisu isto i da niko nije rekao da je bilo ko od njih kriv za tragedije, ali da odgovornost i te kako postoji“.

„Ne možete pobeći od odgovornosti posle 11 godina vladavine i još više, ne samo vladavine, nego apsolutne vlasti.Vama ne treba SPS, ne treba vam nijedan koalicioni partner sami donosite odluke. Odgovorni ste jer apsolutna vlast nosi apsolutnu odgovornost“ – istakao je Aleksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci