fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Potop u Vladičinom Hanu, uvedena vanredna situacija

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VLADIČIN HAN – Zbog smećem i muljem zapušenih kanala koji preusmeravaju vodu iz naselja Poljana i reku Kalimanku ali i zbog velike količine padavina poslednjih dana, zbog obilnih bujica sinoć i noćas je Vladičin Han bio pod vodom, a velikih oštećenja i materijalne štete ima najviše u ulicama Vladike Pajsija, Bore Stankovića i u Svetosavskoj.

Velika količina vode je prodrla u neke lokale i podrume.

Nakon hitnog sastanka opštinskog Štaba za vanredne situacije, proglašena je vanredna situacija na teritoriji cele opštine, a noćas su članovi štaba obišli poplavljene delove Hana.

„Ekipe i mehanizacija su na terenu i ubrzano se radi na čišćenju poplavljenih ulica“ – saopštili su nadležni nakon sastanka.

Nakon povlačenja vode ostala je velika količina mulja i otpada, a nakon uklanjanja, prema najavama nadležnih uslediće pranje ulica.

Građani kažu da ne pamte izlivanje pritoka u ovoj meri, kao i da je vodostaj Južne Morave uobičajen za sada.

„Sve što su bacali u Kalimanku, sinoć im je vratila“ – kaže jedan od njih.

Naš drugi sagovornik kaže da je dodatni problem loša kanalizacija.

RHMZ: Obilne padavine na jugoistoku i danas

Pčinjski okrug i za vikend očekuju obilne padavine – prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), danas se intenzivne padavine očekuju u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji (od 20 do 40mm), naročito u prvom delu dana.

Najgore će proći istočni deo Srbije, odnosno pogranični deo Borskog okruga ka Rumuniji (preko 60 mm).

U većini krajeva će u subotu, 17. juna, padavine značajno oslabiti, navode na sajtu RHMZ, i dodaju da neće oslabiti na istoku zemlje, gde se očekuje više od 30mm za 24 sata.

Kada je u pitanju prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava na Južnoj Moravi, problem se za sada javlja samo u gornjem toku, kod Mojsinja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci