fbpx
21.7 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Odlazak mladih iz zemlje zauvek ili „odsustvo kičme“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Na današnjem panelu Politički aktivizam: Da li su mladi zaista pasivni politikolog Boban Stojanović prokomentarisao je 28 narodnih poslanika mlađih od 30 godina koji su ušli u novi sastav Skupštine ističući da postoji mogućnost da budu isključivo partijski poslušnici, ali i da veruje da će bar „neko od njih da pokaže da je predstavnik svoje generacije“.

Stojanović je dodao da bi „bio zadovoljan“ i time da se 28 mladih poslanika pristojno ponašaju u Skupštini i da pokažu starijima da ne mora baš sve da bude kao do sada. Kako kaže, mladi u Srbiji imaju „trilemu između Surčina, Batrovaca i odsustva kičme“:

„Premišljaju se da li da odu zauvek u Ameriku ili Australiju, ili u Nemačku na nekoliko meseci kako bi zaradili novac od kog bi živeli još nekoliko meseci ili da jednostavno postanu deo sistema“ – komentariše Stojanović.

Komentarišući sastav Narodne skupštine, napomenuo je da je siguran da će jedan poslanik Srpske napredne stranke (SNS) iz Kleka pokazati da je izuzetan predstavnik mladih ljudi iz Kleka i Zrenjanina, te da je on primer da i SNS ipak ceni ljude „koji imaju svoje ‘ja’ i kojima je stalo i do obrazovanja i pristojnog ponašanja“.

Koordinatorka projekta Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Milica Borjanić je navela da KOMS namerava da organizuje dijalog mladih sa pomenutih 28 poslanika i poslanica i istakla da se često govori da društvo veruje u mlade, „ali ne u te mlade“.

„Potrebno je dati im poverenje i nadati se da oni neće razočarati i da će biti ti koji će pokrenuti neke promene i institucionalno i iznutra raditi ono što bi trebalo raditi u Skupštini“ – rekla je Borjanić.

Za mlade političke aktiviste Borjanić je rekla da su izloženi velikoj količini predrasuda kao što je ona „ko ih plaća“, da su „endemska vrsta“ i da je mlade ljude u manjim lokalnim zajednicama teško dovesti na radionice jer čak i njihovi roditelji imaju predrasude.

Treba raditi na socijalnom aktivizmu

Vanredna profesorka Filozofskog fakulteta Isidora Jarić rekla je da je socijalni kontekst „još više neprijateljski nastrojen“ u odnosu na mlade nego pre 10 godina, da je još teže naći posao. Ona je rekla da je eskapizam u ovoj generaciji mladih „potpuno artikulisan“ i da pandemija COVID-19 dodatno gura tu generaciju na zauzimanje još veće distance u odnosu na realnost i svakodnevicu. Jarić je upozorila da je problem kompletnog društva što je „izgubilo veru da je nešto moguće promeniti“.

„U većem delu Evrope su spremni na socijalni aktivizam, dok to u Srbiji nije slučaj, na tome bi trebalo raditi“ – rekla je Jarić.

Član odbora Zelene omaldine Milan Zlatanović istakao je da su „zelena pitanja“, odnsosno pitanja životnog okruženja i prirode tema u kojoj su mladi više voljni da se politički angažuju, i podsetio na takozvani „zeleni talas“ koji je pokrenula švedska aktivistkinja Greta Tunberg. On je rekao da je lakše podstći srednjoškolce na aktivizam jer u njihovim stavovima nema toliko prostora za politiku i da imaju više nade.

Na pitanje da li mladi prepoznaju slučajeve kao što su zagađenje u Boru i Smederevu ili pokušaj seče drveće u Košutnjaku, Zlatanović je odgovorio da, prema njegovom iskustvu, to pitanje nije prisutno među mladima osim onih koji su direktno pogođeni zagađenjem.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORFoNet
- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci