fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Opozicija traži od EU pomoć u rešavanju političke krize, S. Makedonija kao primer

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / BRISLEL – Ujedinjena opozicija Srbije uputila je Evropskoj komisiji pismo u kome izražava „duboku zabrinutost erozijom demokratije u Srbiji“ i pozvala je Evropsku uniju da formira ekspertske grupe koje bi pomogle da se reši politička kriza u zemlji.

Kako stoji u pismu u koje su novinari medijske kuće N1 imali uvid, opozicija je duboko zabrinuta erozijom demokratije u Srbiji i veruje da „bez bez demokratije, vladavine prava i slobode medija, Srbija neće imati budućnost u EU“. Kako prenosi N1, predloženo je da evropski partneri Srbije uvedu nove instrumente za rešavanje dva suštinska problema koja su dovela do autoritarnosti u zemlji.

Ujedinjena opozicija Srbije upozorava i da je Srbija zarobljena država u kojoj je predsednik Aleksandar Vučić neustavno drži svu vlast u svojim rukama, da Vučić i njegovi saradnici raznim neustavnim mehanizmima kontrolišu skoro sve elektronske i štampane medije koji im služe za propagandu.

Vlada Srbije jača kontrolu nad državnim institucijama i aktivno guši slobodu medija, dodaje se u pismu i navodi da je vlada sprečila uvođenje demokratskih standarda neophodnih za članstvo u EU.

„Mediji koje vlasti kontrolišu ignornišu kritiku evropskih institucija o nedostatku napretka u pogledu demokratije i vladaine prava“ – navodi se. 

Ujedinjena opozicija zahteva da EU formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaj o stanju demokratije i vladavine prava i podseća da je sličan izveštaj odigrao ključnu ulogu u rešavanju političke krize u Severnoj Makedoniji sličnu onoj u kojoj se sada nalazi Srbija zbog visokog nivoa korupcije i prikrivanja podataka o pandemiji kovida-19. Novina u slučaju Srbije je što opozicija zahteva i ekspertsku grupu o stanju u medijima.

Opozicija traži i da EU formira drugu ekspertsku grupu da sagleda stanje medija i identifikuje glavne probleme kao što su nedostatak transparentnosti vlasništva, neobjektivnost javnih servisa i televizija sa nacionalnim frekvencijama, regulatorna tela i državnu kontrolu privatnih medija.

„Verujemo da bi ova dva izveštaja predstavljala polaznu tačku ua angažman EU u rešavanju političke krize u Srbiji pružajući jasne političke procene i navodeći glavne probleme“ – stoji u pismu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORN1
- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci