fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Podrška pozitivnom – osuda incidenata (Slobodna reč, 1968.)

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Petog jula na Višoj pedagoškoj školi u Vranju održan je zbor studenata na kome je data ocena studentskih događaja u Beogradu. Pored profesora ove Škole, zboru je prisustvovao i veći broj opštinskih rukovodilaca.

Najpre je Stojan Petković, predednik Odbora udruženja Saveza studenata u Branju upoznao prisutne sa nedavnim događajima i zahtevima beogradskih studenata. Tom prilikom je podsetio i na nedavno savetovanje predstavnika Saveza udruženja studenata viših pedagoških škola sa područja Srbije, koje je održano u Vranju i sa koga su upućeni određeni zahtevi republičkim organima u vezi sa odlaganja sprovođenja zakona kojim se u školama omogućuje rad samo kvalifikovanim kadrovima, kao i drugi predlozi.

U diskusiji koja je zatim vođena posebno je ukazano na neke zahteve i probleme koji stoje pred studentima. Uglavnom je data podrška opravdanim zahtevima studenata i većeg učešća u odlučivanju. Ograđujući se pri tom od svih rušilačkih postupaka, vranjski studenti su izrazili želju da se svi problemi rešavaju u skladu sa našim demokratskim razvitkom.

Raspoloženja vranjskih studenata, rečeno je između ostalog, poznata su još od prvih dana nemilog događaja – osuđeno je sve ono što ne odgovara našem razvitku, putu kojim idemo, ali su se i pridruživala svim opravdanim zahtevima.

S obzirom da su u diskusiji počela da preovladavaju piptanja i zahtevi koji se odnose na studente u Vranju, jedan od prisutnih profesora opravdano je postavio pitanje zašto smo se danas okupili – da se da ocena studentskih događaja, ili, iznesu problemi i zahtevi vranjskih studenata. Prisutni rukovodioci izrazili su spremnost da se na zahtev studenata u svako doba okupe i na zajedničkom sastanku sagledaju svi problemi. U daljoj diskusiji ukazano je na potrebu da se svi problemi rešavaju na određeni način i u skladu sa našom demokratskom praksom.

Zborovi u vezi s ovim događajima održani su i u Frabrici obuće „Koštana“ i Pamučnom kombinatu. Na zboru u „Koštani“ radnici su prihvatali neke opravdane zahteve studenata, ali istakli da neće dozvoliti da se ruši ono što su gradili. Slična ocena data je i  od strane radnika Kombinata. U telegramima koje su zatim poslali Izvršnom veću Srbije i CK SK Srbije data je puna podrška naporima Veća i CK za rešavanje problema studenata, uz osudu postupaka grupe studenata, koje su pored tolikih demokratskih formi izabrali nedemokratski način za rešenje svojih problema.

Članak je izvorno objavljen 7. juna 1968. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci