fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Opozicija uz bolje uslove treba da traži i odvojene izbore

Odabrani članci

Stefan Tasić
Stefan Tasić
Politikolog i aktivista pokreta NDBG

Pre nekoliko dana je Aleksandar Vučić najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora već za godinu i po dana, a da nova Vlada još uvek nije ni formirana. Ova najava predstavlja pre svega posledicu bojkota – iako nije bilo željene niske izlaznosti (osim u Beogradu),  bojkot je doveo do Skupštine bez opozicije i političkog stanja koje je neodrživo. Formiranje koncentracione Vlade na oročeni period se u ovom kontekstu ne može opravdati nikakvom vanrednošću situacije, već je posledica matematike onog koji se već osam godina pita za sve u Srbiji.

Da se sledeći parlamentarni izbori održavaju za tri ili četiri godine, to bi bio apsolutni debakl bojkota opozicije jer bi ostali dug period van institucija i bez resursa. Međutim, brza najava novih izbora pokazuje da je bojkot ipak imao određenu delegitimizacionu funkciju i da je doveo do urušavanja demokratske fasade koja je neophodna za legitimizaciju hibridnih režima. U ovom slučaju, formalne demokratske institucije nisu bile dovoljne da bi se prikrio autoritarni sadržaj vladavine Vučićevog režima.

Ulazak i SPS-a i SPAS-a u Vladu potrošnog karaktera je rezultat Vučićevog taktičkog i strateškog vođenja. Podrška SPS-a će biti neophodna za predsedničke izbore iako će podanički pristup Ivice Dačića nedvosmisleno značiti dalje propadanje ove stranke, dok će SPAS Aleksandra Šapića, koji je sada konačno i formalizovao naklonost SNS-u, biti potreban za beogradske izbore, možda čak i kao tas na vagi, što je scenario koji bi opozicija morala da izbegne.

Novi parlamentarni izbori biće održani zajedno sa predsedničkim a vrlo verovatno u jednom paketu i sa izborima u Beogradu. Cilj zajedničkih izbora je naravno, da se na krilima Vučićevog kulta ličnosti i popularnosti, olakša pobeda na svim nivoima. Opozicija uz bolje uslove treba da zahteva i odvajanje izbora, što bi inače trebalo da postane dugoročna praksa i pravilo. S obzirom da trenutno stanje ne odgovara ikome, stvorio se prostor i šansa za opoziciju da se izbori za bolje, liberalizovanije uslove i relaksiraniju atmosferu iako se ne treba zavaravati da će režim omogućiti u potpunosti slobodne i poštene izbore i na taj način ugroziti sopstvenu poziciju. Verovatno će i uloga i pritisak Evropske unije na srpski režim biti veći, što treba pametno iskoristiti, ali se ne treba voditi time da međunarodni uticaj bude jedini kanal pritiska na vlast.

Za 2022. godinu kada su najavljeni novi parlamentarni izbori, slede izbori za Skupštinu Grada Beograda koji nose ogroman ulog i mogu biti prekretnica i odrediti političku dinamiku za narednih nekoliko godina u Srbiji. S obzirom na ogroman broj afera koji se vezuju za vlast u Beogradu na čijem je čelu Goran Vesić, kao i socijalnu strukturu u gradu, naprednjačka vlast stoji slabije nego na nivou cele Srbije. Ovakav odnos se delom vidi i kroz uspešnost bojkota parlamentarnih izbora u Beogradu gde je izlaznost bila tek oko 35 odsto a u pojedinim opštinama i ispod 30 odsto.

Opozicija već sada mora krenuti u aktivnu kampanju za te izbore gde se mora jasno ponuditi solidarniji odnos prema građanima i različiti pravac razvoja grada od onog koji je sada oličen u megalomanskom projektu Beograd na vodi, suspenziji države kroz rušenje u Savamali, kićenju grada u septembru preko nameštenih tendera kao i potpunom nebrigom za javno zdravlje učinivši Beograd gradom sa jednim od najzagađenijih vazduha u svetu. Ne treba zaboraviti ni želju vlasti da ukloni Stari savski most koji ima neprocenjivu simboličku, istorijsku i kulturnu vrednost za naše društvo a kojeg je Aleksandar Šapić, najnovije „pojačanje“ režima, nazvao „ruglom“. Dakle, opozicija mora raditi na kadrovskom osveženju, jačanju infrastrukture, međusobnoj saradnji, kao i programskom orijentisanju kroz nekoliko kolona da bi došla do šanse za pobedu.

Naredni period obeležiće fingirane političke institucije ispraznog sadržaja kao i sve jači pritisak na režim da konačno reši kosovsko pitanje. U zavisnosti od kapaciteta i spremnosti opozicije da se konsoliduje i izađe iz začaranog kruga poraza i fragmentiranosti, zavisiće i životni vek aktuelne vlasti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci