fbpx
12.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

„Ova deca su talentovana, kulturna, vredna i daju nadu“: Milena Stošić o premijeri predstave „Snegovi u nama“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U utorak je, na sceni Pozorišta „Bora Stanković“ (PBS), izvedena premijera predstave „Snegovi u nama“, za koju režiju potpisuje glumica vranjskog teatra, Milena Stošić. Ona je bila mentor mladićima i devojkama koji su igrali u ovom komadu a koji čine najstariju grupi Škole glume pri PBS. Kako Stošić kaže za Slobodnu reč, „na Čehovu se gluma najbolje uči“.

Prema njemim rečima, priprema ove predstave bila je temeljna.

„Tokom cele godine radili smo na Čehovu, imali smo po dva časa nedeljno. A radili smo i neke druge vežbe. Sam proces neprekidnih i konstantnih proba, da bismo došli do premijere, trajao je nekih 15 do 20 dana“ – kaže Stošić.

Objašnjava da su deo najstarije grupe Škole glume – koja čini omladinsku scenu vranjskog teatra – uglavnom srednjoškolci.

„Imam jednu devojčicu koja je osmi razred i jednu devojku koja je prva godina fakulteta. Tako da nisu baš svi, ali većinom su srednjoškolci i spadaju u najstariju, odnosno najzreliju, grupu. Oni su se, prošle godine, jako dobro pokazali. Iako sam, u međuvremenu, dobila nove članove, većina su stari. Deca su vredna, talentovana, ambiciozna i prosto su zaslužili da im, ove godine, napravim predstavu. To sam im obećala, to smo i uradili“ – objašnjava Stošić za Slobodnu reč.

Teme za ovaj komad su, uglavnom, birali sami glumci.

„Oni su birali sami teme, neke sam im ja odabrala. Mi smo to krenuli da radimo sa namerom da učimo glumu jer se na Čehovu najbolje uči gluma. Međutim, to je tako lepo krenulo da sam ja odlučila da od toga njima napravim celovečernju predstavu. Uradila sam dramatizaciju, spojila te scene, uvela neke elemente koje su učinile da to bude jedna celina. Takođe sam uradila i kostim, scenografiju i izbor muzike. Tu mi je pomogao kolega Marko Nikolić. Dizajn svetla je uradio kolega Stefan Rašić. Deca koja su igrali u ovom komadu su: Milica Danev, Kristina Nedeljković, Luna Ristić, Milijan Jovanović, Natalija Mitić, Mijat Jovanović, Luna Mitrović i Marina Kabirova“ – kaže rediteljka predstave „Snegovi u nama“.

Stošić, kako objašnjava, ima i jednu Ruskinju u grupi.

„To je devojčica koju sam primila sa namerom da je samo naučim da govori srpski. Ona nije govorila naš jezik kad je došla, bila je jako stidljiva i povučena, i bio je problem i da progovori. Na kraju je dobila, možda, i najznačajniji zadatak u predstavu. I briljirala je na premijeri, što je, za mene, najznačajnija stvar koju sam uradila ove godine sa tom decom. Jer – lako je raditi sa decom koja govore srpski, ali, kada dobijete takav izazov, onda je stvarno velika stvar postići nešto u tom polju. Ona je pobrala sve simpatije na premijeri“ – dodaje Stošić.

Premijera komada „Snegovi u nama“ bila je u utorak, 7. maja, a – prema rečima naše sagovornice – već u junu je u planu repriza.

„Inače, krajem maja, 22. ili 23, ne znam još uvek tačan datum, idemo na Međuokružnu smotru amaterskih pozorište. To je festival koji će biti održan u Lebanu. Ovom predstavom smo napravili izvesnu vrstu otvaranja omladinske scene, pošto je nismo imali dugi niz godina. Sad smo je ponovo vratili“ – kaže Milena Stošić.

Ovaj komad – nastao po Čehovljevim delima „Tri sestre“, „Ivanov“, „Višnjik“ i „Galeb“ – autorski je projekat Milene Stošić, koja za naš portal govori i o svojim iskustvima u radu sa mladim glumcima.

„Moja iskustva su predivna, ja uživam u radu sa decom. Ništa mi nije teško da uradim kada su oni u pitanju, zato što su sve to – ne samo talentovana, vredna, dobra i ambiciozna deca – nego su i kulturni i vaspitani. To su deca koja u današnje vreme stvarno daju nadu da, i u ovim vremenima u kojima živimo, ima dece koja su vredna, koja uče i rade, a pritom su i kulturni i vaspitani. Zanima ih kultura, a ne neke druge stvari i vrednosti koje se, u današnje vreme, propagiraju“ – ističe ona.

Stošić se zahvalila ekipi PBS „koja je izašla u susret da se ovaj projekat realizuje, na čelu sa zamenicom Jasminom Stošić, umetničkim direktorom Bojanom Jovanovićem, kao i tehničkoj ekipi – dekoraterima, garderoberima i svima koji su bili od pomoći“.

Foto: Bobana Stošić

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci