fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Parking servis pod lupom Zaštitnika građana zbog „izlaženja u susret“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nakon pritužbi zbog procedure tokom reklamiranja parking kazni, kada su građani umesto popunjavanja zvaničnog zahteva za reklamaciju, na šalteru JKP Parking servis dobijali instrukcije da plate dnevnu kartu SMS-om (150 ili 250 dinara), a nisu dobijali pismenu potvrdu o prihvatanju ili odbijanju zahteva, zaštitnik građana Marko Tričković pokrenuo je postupak ispitivanja eventualnih povreda prava građana ili nepravilnosti u radu, potvrđeno je iz kancelarije Ombudsmana redakciji portala Slobodna reč.

Tokom 2020. i 2021. godine se nekoliko korisnika usluga Javno-komunalnog preduzeća Parking servis u Vranju javilo redakciji sa komentarima da Parking servis „pljačka“ građane, zbog načina na koji su bili „uslovljeni slanjem SMS poruke kako bi im bila uvažena reklamacija“. Prema rečima T.S. iz Vranja, neposredno nakon isticanja takozvane stanarske karte, u junu 2020. godine je na automobilu zatekla kaznu, koju je želela da reklamira, jer „iz Parking servisa izlaze u susret ako dobijete kaznu u kratkom roku po isticanju stanarske karte“.

Kako navodi, prilikom vađenja takozvane stanarske karte, rečeno joj je da ako redovno plaća i desi joj se da „propusti dan da plati mesečnu kartu u iznosu koji je potreban“, može da koristi mogućnost da Parking servis stornira posebnu pretplatnu kartu (PPK), odnosno „kaznu“ od 1.000 dinara. Kada je na šalteru zatražila zahtev za reklamaciju, dobila je instrukciju da samo treba da pošalje SMS poruku kojom će tog dana kupiti dnevnu kartu od 150 dinara, radnica Parking servisa je „uzela PPK i rekla da je sve u redu“, a naša sagovornica nije dobila ikakvu pisanu potvrdu.

Za istu tu kaznu, početkom novembra mi je stigla opomena pred utuženje. Morala sam da platim ceo iznos jer nisam imala dokaz da je kazna stornirana, kao ni SMS poruku koju sam poslala nekoliko meseci pre toga, jer sam menjala telefon – ističe.

Stanković: Nadam se da sam Vam objasnio „proceduru“

Ovo nije usamljen slučaj, nekoliko čitaoca portala nam se javilo u vezi sporne procedure prilikom reklamacija na kazne za parkiranje. O problemu smo razgovarali sa direktorom Marjanom Stankovićem, koji nam je potvrdio tačnost informacije.

Najveći problem prilikom reklamacija, iz nekih od opravdanih razloga, jeste što građani ne dobijaju ikakvu potvrdu o prihvatanju ili odbijanju, niti popunjavaju zvanični Zahtev za reklamacijom, koji se, između ostalog nalazi i na zvaničnoj internet prezentaciji JKP Parking servis. Samim tim, u slučaju da im na kućnu adresu ipak stigne kazna za taj dan, nemaju dokaz da je već stornirana.

Stanković je, upitan da nam objasni konkretnu proceduru, u mejlu naveo da oni na ovaj način „izlaze u susret i smanjuju troškove korisnika, da ne moraju da uplate 500 ili 1.000 dinara“. Prema njegovim rečima, „ispravno je i u potpunosti naplatiti kaznu zbog pogrešno upisane registracija koju kompjuter ne prepozna“ jer to nije „njihova greška“, ali i da postoji prostor za storniranje, jer je korisnik ipak, iako na pogrešan broj ili sa pogrešnim podacima, „uplatio preko poruke“.

„Plaćanjem 150 dinara za drugu zonu ili 250 dinara za prvu zonu, imamo razlog za storniranje, da izađemo u susret i smanjimo troškove građana, da ne moraju uplatiti 500 ili 1.000 dinara“ – naveo je Stanković u mejlu.

Nadam se da sam uspeo da Vam objasnim koja je to „procedura“ – dodao je Stanković.

Ombudsman: Tražićemo odgovore od JKP Parking servis

Kako bismo utvrdili da li u ovim slučajevima postoji nepravilnost u radu i povreda prava građana i da li se ovakva procedura sprovodi na osnovu neke konkretne odluke Skupštine grada Vranja, s obzirom na to da se radi o poslovanju javno-komunalnog preduzeća, obratili smo se kancelariji lokalnog Ombudsmana, odnosno zaštitniku građana Marku Tričkoviću.

Naveli smo da imamo nedoumicu, da li je ovakav način reklamacije, kada građani ne dobijaju ikakvu pisanu potvrdu o storniranju ili o statusu zahteva za reklamaciju u redu, kao i šta bi građani trebalo da rade u slučaju da im stigne opomena pred utuženje, zbog kazne za koju su mislili da je stornirana.

Ubrzo smo od zaštitnika građana dobili odgovor da će „naš mejl smatrati pritužbom u smislu člana 21. Odluke o lokalnom ombudsmanu grada Vranja (Sl. glasnik grada Vranja br. 5/19), ali bez dodatnih detalja i komentara o tome da li postoji povreda prava građana.

„U cilju razjašnjenja slučaja i utvrđivanja eventualnih povreda prava građana ili nepravilnosti u radu, ovaj organ će najpre od JKP servis Vranje zatražiti da se u rokovima određenim odlukom izjasni na navode iz pritužbe“ – saopšteno je iz kancelarije Marka Tričkovića.

Kako stoji u odgovoru, redakcija će biti obaveštena o stavu zaštitnika građana u vezi navedenih slučajeva nakon prijema odgovora od JKP Parking servis i utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci