fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Pendarovski: Tradicija koja se ne sme prekinuti iz političkih ili crkvenih razloga

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC / SKOPLJE – „Nadam se da tradicija ovog čina od najveće važnosti za našu državu neće biti prekinuta iz političkih, crkvenih ili bilo kakvih drugih razloga“, poručio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski u obraćanju medijima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u prostorijama manastira Prohora Pčinjskog, gde boravi u radnoj poseti povodom obeležavanja Dana Republike Severne Makedonije, a na mestu gde je 2. avgusta 1944. godine postavljen temelj moderne makedonske države.

Prema rečima Pendarovskog, predsednik Srbije je doprineo da Severna Makedonija od prošle godine obeležava nacionalni praznik na mestu gde je formirana savremena makedonska država.

Posebno se zahvalio zbog činjenice da je makedonsku delegaciju ove godine dočekao državni vrh predvođen predsednikom.

„Nije da prošle godine to nije bilo na visokom nivou, već je velika stvar kada vas na teritoriji druge države sačeka predsednik te države, zbog čina koji je od najveće važnosti za vašu državu“ – rekao je on.

Kako je dodao, nada se da će se tradicija nastaviti i da se neće prekinuti iz „političkih, crkvenih ili bilo kakvih drugih razloga“, te da će se delegacije dve zemlje ponovo videti naredne godine na istom mestu, iz poštovanja prema najvećim makedonskim nacionalnim velikanima.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Nakon obraćanja Pendarovskog, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je okupljene pozdravio na makedonskom jeziku.

Vučić je rekao da „Stevo pažljivo bira reči“, kao i da je „pravi moderan, evropski predsednik“:

„On to sve u neku foliju uvija, da li će da kaže ovu ili onu reč, ja nisam za to, ne umem te sitnice da izmerim baš kako on meri. Bio sam oduševljen kada sam ujutru video makedonce, mi Srbi vas volimo i volimo vaš jezik. Imamo bratske, ili bolje da kažem sestrinske odnose“ – rekao je Vučić.

Kako je rekao, veruje da će se odnosi dveju zemalja i dalje razvijati, da će „ovo postati tehnička stvar“, a da će se razgovarati o drugim stvarima.

Iskoristio je priliku da kaže kako Srbija „sa Evropljanima gradi prugu Beograd – Niš“, te da se razgovara o spajanju sa makedonskom železnicom.

„Gradimo prugu Niš – Brestovac 23 kilometara, to je oko 60-70 miliona evra, još 450 miliona evra trebaće nam za prugu do Preševa do prelaza sa Severnom Makedonijom, još mnogo toga možemo zajednički da uradimo“ – rekao je on.

Dodao je da je odluka Srpske pravoslavne crkve da dozvoli obeležavanje nacionalnog praznika Severne Makedonije u prostorijama Prohora Pčinjskog istorijska i na dobrobit i korist oba naša naroda.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Potom je još jednom čestitao praznik, pravoslavcima u Srbiji Svetog Iliju, a Ilinden Makedoncima, na njiihovom jeziku.

Poručio je da će sa predsednikom ručati u Vranju.

Pročitajte više:

Dan Republike Severne Makedonije: Pendarovskog u Prohoru dočekao Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci