fbpx
12.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Dan Republike Severne Makedonije: Pendarovskog u Prohoru dočekao Vučić

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC / SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi danas u Prohoru Pčinjskom, na mestu gde je 2. avgusta 1944. godine utemeljena državotvornost i nezavisnost makedonskog naroda uz opredeljenje za zajednički život sa narodima tadašnje Jugoslavije. Njega je oko podneva dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dvojica predsednika najpre će obići manastir Sveti Prohor Pčinjski, gde će položiti venac, a zatim će imati zajednički sastanak. Ministri Nikola Selaković i Bratislav Gašić takođe su dočekali delegaciju iz Severne Makedonije.

Podsećamo, na Ilindan 1944. godine je u prostorijama manastira Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i time postavljeni temelji sadašnje makedonske države. Takođe, 2 avgusta 1903. godine u makedonskom gradu Kruševo je podignut ustanak protiv otomanske vlasti, te je Ilindan jedan od najbitnijih datuma za naše susede.

Takođe, u manastiru je održana zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve, u prisustvu vernika, što se prošle godine desilo po prvi put.

Predsednik S. Makedonije Stevo Pendarovski je najpre u selu Pelince, nedaleko od graničnog prelaza Prohor Pčinjski, prisustvovao svečanosti u Memorijalnom centru ASNOM, odakle je krenuo na sastanak sa predsednikom Srbije.

Tamo je poručio da je zasedanje ASNOM-a prvenstveno bilo zasedanje mladih i izrazio zahvalnost „ilindenskoj“ i „antifašističkoj“ generaciji.

„Potrebno je da se ujedinimo za budućnost mladih i da zajedno gradimo evropsku, a ne emigranstku makedonsku državu“ – poručio je Pendarovski u Pelincu.

Čestitku za Dan Republike posvetio je evropskoj integraciji Severne Makedonije, uz poruku da su evropske reforme neophodne kako bi država bila pravedna i progresivna, a građani imali pristojan život, dobro obrazovanje, kvalitetno zdravstvo, efikasan pravni sistem koji će iskoreniti kriminal, korupciju i nepotizam.

„Upravo će nam evropska integracija pomoći da ostvarimo ovaj vitalni nacionalni interes. Zbog toga, bez odlaganja, moramo da prevaziđemo razlike, da se ujedinimo u vezi hitnog otpočinjanja pregovora i da prestanemo da trošimo vreme mladim ljudima. Ako propustimo ovu šansu, izgubićemo vitalni deo makedonske populacije“ – stoji u čestitki Pendarovskog.

Nakon zajedničkog sastanka dvojice predsednika u prostorijama manastira Prohor Pčinjski, očekuje se obraćanje medijima.

Žigmanov čestitao praznik Makedoncima u Srbiji

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas Ilinden, koji se u Srbiji proslavlja kao praznik makedonske nacionalne manjine.

Ministarstvo sa „ponosom ističe da su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada posvećeni afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je podrška očuvanju i razvoju nacionalne samosvojnosti svih zajednica“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci